Idealen

De Nieuwe Graanschuur is een winkel met biologische producten, zo veel mogelijk uit de streek, verpakkingsarm en met zo min mogelijk verspilling. De winkel is het eerste project van Coöperatie de Nieuwe Graanschuur, die zich tot doel heeft gesteld lokale biologische productie en verpakkingsarm werken te stimuleren. Deze coöperatie zorgt er voor dat winsten uit de winkel worden gebruikt om biologische productie in de streek uit te breiden of stimuleert andere ontwikkelingen die horen bij de doelen van de coöperatie. De leden van de coöperatie beslissen hierover.

Streek

Groente, brood, vlees, boter, kaas en eieren komen zo veel mogelijk uit de streek, binnen 25 km rondom Amersfoort. Bedrijven als ‘Om de Tuin’ in Scherpenzeel, ‘t Paradijs’ in Barneveld, ‘de Elzenkamp’ in Voorthuizen, ‘de Zonnehoeve’ en ‘de Korenbloem’ in de Flevopolder en veel anderen. Producenten uit de streek gaan voor. We vinden het belangrijk dat zichtbaar is wie ons eten produceert.
Door dichtbij in te kopen en zo mogelijk direct bij de boer, zorgen we dat er minder voedselkilometers gemaakt hoeven te worden. En producten komen kraakvers aan, want zo van het land. Ook zorgen we voor minder tussenhandel, wat een betere prijs voor zowel de boer als consument.

Wat hier niet wordt geproduceerd, komt van iets verder, elders uit Nederland, uit Europa, uit.….Ho!!! We laten geen groentes uit Afrika importeren. Koffie of cacao wel. Er is dus een schemergebied. Binnen dit gebied zullen we – steeds kritisch door klanten gevolgd – evenwichts-kunstjes vertonen om de beste opties te kiezen.

Verpakkingsarm

Je kan met je eigen zakje, bakje, fles komen en dat vullen met noten, groenten, tofu, koffie, olijven, olie enz. Voor wie vlot even wat nodig heeft zal altijd een verpakte versie klaar staan. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er minder verpakkingsmateriaal geproduceerd en weggegooid hoeft te worden. We zullen voor de beginnende her-vuller ook bakjes en zakjes te koop aanbieden. Ook kunnen we je tips geven hoe je deze zelf makkelijk kunt maken.

Huisgemaakte producten

Cateraars zullen dagelijks verse afhaalmaaltijden bereiden. In deze maaltijden worden overschotten verwerkt, of producten die prima van kwaliteit zijn, maar met een klein vlekje, rare bobbel of een klein gaatje in het blad, die anders misschien op de composthoop waren beland. Ook op deze manier gaan we op een lekkere, gezonde en makkelijke manier verspilling tegen.
Met je eigen bakje, en vooruit, als het echt niet anders kan met een bakje uit de winkel, kun je je dagverse maaltijd, (vegetarische) burger of gemarineerde tofu halen.