100 dagen afvalvrij #3: Afvalmijdend eten

Wij beschikken al jaren over de luxe van een eigen moestuin bij huis. Toch kopen we natuurlijk ook wel groenten en fruit in de supermarkt. Nu we de challenge zijn aangegaan, is de hardplastic verpakking van de druiven definitief uit den boze. We kopen voortaan zoveel mogelijk los. De caissière van supermarkt staat de eerste keer nog wat raar te kijken als we drie losse tomaten met een stickertje op de lopende band leggen. Maar we beginnen al rap professioneel afvalbespaarders te worden, dus nemen tegenwoordig zelfgemaakte katoenen zakjes mee. Deze heeft Mariëtte simpel in elkaar gezet onder de naaimachine. Het ziet er nog gezelliger uit ook als je gaat winkelen!

Via de opdrachten van 100-100-100 wordt ons al weer een volgende uitdaging aangedragen. Want niet alleen de verpakkingen rondom voedsel zijn afval, maar misschien is het weggooien van eten wel dubbel belastend. Dan heb ik het niet over de kromkommer; zelfgeteelde groenten worden per definitie krom geboren of met een schoonheidsfoutje afgeleverd, dus daar kijken we niet meer van op. Nee, dan heb ik het over eten dat je te veel in huis haalt of dat door gewijzigde planning langer ligt dan goed voor het eten is. Het gebeurt ons nog weleens dat een file roet in (de voorbereidingstijd van) het eten gooit of dat er plots eten via familie aan komt waaien… Daar kun je de boodschappenlijst niet op plannen. En elke dag naar een winkel rennen is zo buitenaf ook geen optie!

Smakelijk eten met THT-restjes

Wij zijn niet bang voor het overschrijden van de Tenminste-houdbaar-tot-datum, maar zodra er plekjes op vers voedsel komt, moet je niet meer wachten. Voor dat soort voedsel-deadlines heb je een aantal recepten nodig die je op stel en sprong kunt gebruiken. Naast een pasta of ovenschotel doet het groentebuideltje het goed bij ons in het gezin. Eigenlijk kun je er alles in stoppen wat je wilt, zolang het maar niet te vochtig wordt.

Het groentebuideltje voor etensrestjes
Het groentebuideltje voor etensrestjes
Neem bijvoorbeeld tomaten, champignons, tempeh of kip, wortels, ui, … Alles wat op moet wok je in de pan beetgaar (eerst beginnen met het vlees-vervangende- ingrediënt) en kruid je naar smaak. Vervolgens rol je een plakje bladerdeeg uit en schep je twee eetlepels ‘restjes’ op het midden. Daar bovenop leg je bijvoorbeeld een plakje rozemarijn geitenkaas, kruidenkaas of een grote theelepel smeerkaas. Vervolgens vouw je de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe zodat het dichtgevouwen envelopje wordt. 14 minuten in de oven en klaar. Supersnel en voor ons des te belangrijk: geliefd bij kinderen.

Een identiek recept hebben we van gevuld brood. Ook daarvoor geldt dat de ingrediënten niet te nat moet zijn. Wij vinden gekruid gehakt (of vegetarisch gehakt) hierbij lekker. Maak het brooddeeg zoals gebruikelijk, rol het deeg uit, klap deze open tot enkele centimeters over de rand van een groot bakblik, gewokte restjes erin, deeg dichtvouwen tot een brood en hup 25 minuten in de oven. Om beide kanten gaar te krijgen, keren we het brood halverwege eventjes om in het bakblik, want door het vocht wil dit weleens moeilijker gaan.

We gaan goed! Deze week was ons restafval slechts 1 kg. En dan nog met name omdat we een stel lekke rubberen kinderlaarzen kwijt moesten…

Een gedachte over “100 dagen afvalvrij #3: Afvalmijdend eten

Reacties zijn gesloten.