30 Dagen Puur en Onverpakt #3: De Nieuwe Graanschuur als voorraadkast

Marnix de appeleter
In de winkel sta ik bij de appels en kom elf soorten tegen: Santana, Elstar, Dijkman zoet, Karmijn, Boskoop, Sneeuwwitje, Delcorf, Ingrid Marie, Colina, Lunterse Pippeling en de Notarisappel. Wat klinkt dat lekker, verse oogst en ze zien er allemaal uit om in te bijten en zo veel verschillende soorten!

Welke ik hier at was me toen niet duidelijk. Een warme middag september 2014, ergens langs de rivier de Main, een open boomgaard zoals je die vaker in Duitsland ziet. Hier een veld vol prachtige hoogstambomen met rood gekleurde appels. Het was het summum van Puur, Onverpakt en Streek 😉 Maar zo’n boomgaard kennen we hier niet, in Amersfoort.

En daarom zijn die elf soorten appels in de winkel op zichzelf al een enorm feest. Inmiddels hebben we 5 soorten in huis waarvan ik de Santana lekker sappig en fris vind smaken, maar de Elstar doet daar niet veel voor onder.

Appels - rechts Inge Marie, links Sneeuwwitje

De rechtse Inge Marie en de linkse Sneeuwwitje hebben beide diepe herfsttinten die de schil iets van een schilderij geven. Wat zijn ze toch fotogeniek! En bekijk Sneeuwwitje even goed, daar waar het rood en het groen bij elkaar komen. Hoe komen die appels aan hun naam? Als iemand het weet hoor ik het graag!

Morgen (zondag) dus iets met appels bakken…

Over de helft

We zijn nu 14 dagen onderweg, en tot nu toe lukt het om al onze boodschappen bij de Nieuwe Graanschuur te doen. Kokosmelk is wel een item; het gaat bij ons door de muesli, in plaats van melk. Vorige week hebben we wel een literpak kunnen kopen maar die smaakt niet zo puur naar kokos als de ons bekende blikjes. De Nieuwe Graanschuur beperkt zich in de verpakkingen en de kokosmelk die wij willen is verpakt in blik… We zijn in gesprek…

We hebben brood, groenten, fruit, havermout en rogge, pindakaas, thee, pasta, rijst onverpakt gekocht. We hebben ondertussen 7 katoenen zakjes, die we echt moeten meenemen… Dat scheelt enorm veel afval en het is ontzettend leuk om de Graanschuur als voorraadkast te zien en precies af te wegen en te kopen wat wij nodig hebben.
Tabel - bestedingen verpakt

Aan de andere kant:

Toch hebben we nog 21 producten gekocht die verpakt zijn. Daarvan zijn er 9 melkproducten, naar mijn gevoel ‘ok’ om die verpakt te kopen (en daarvan zijn er twee met statiegeld). Blijven er nog 12 over, daarvan 3 kadootjes (ontbijtkoek is in het buitenland heel welkom!) en verder lucifers, theefilters (voor losse thee), sambal, tofu, melbatoast, limonadesiroop en wijn. Alleen die laatste kunnen we ook onverpakt kopen (!). We hebben die regelmatig gedronken maar eerlijk gezegd wilde ik eens een andere proberen.

Bijna de helft van de verpakte zaken zijn melkproducten. Hoe kun je deze nou onverpakt in huis krijgen? Boter in losse stukken? Melk, yoghurt uit een vat waar je je eigen fles vult? Kort rond zoeken op internet leert dat boeren zelf wel een soort antwoord hebben: je kunt zelf je eigen fles vullen met rauwe melk. Maar dan heb je nog geen halfvolle melk, geen yoghurt, enzovoort! Misschien moeten we onze keuzes nog strikter maken en alleen melk kopen en zelf afromen voor de room en de halfvolle melk, zelf yoghurt maken? Leuk! – ik ben meteen in voor een keertje, maar elke week, als je ‘s avonds thuis komt van een dag werken .. Hmm, ik zie me dat nog niet doen; dan toch die verpakkingen nog maar houden … typte hij, maar dacht ‘oeps’…

Flintstones-etend
Susanne komt thuis en weet raad: wij gaan het Paleo-Dieet volgen, eten als de mensen in het Stenen Tijdperk, geen zuivel, geen graan, ⅔ groenten en fruit ⅓ vlees, vis of eieren, noten zaden en vruchten. Dat zal het verpakkingsprobleem grotendeels oplossen.

Alleen ik zal er nog even over denken.

Voor nu voldoende vragen, tot de volgende blog!  Marnix

Een gedachte over “30 Dagen Puur en Onverpakt #3: De Nieuwe Graanschuur als voorraadkast

Reacties zijn gesloten.