30 Dagen Puur en Onverpakt #4: Rose & Green & Grey

Zo langzamerhand ontdek ik alle hoeken van de Nieuwe Graanschuur wat onvermijdelijk samenhangt met het slinken van onze voorraden.

De zwarte thee is op! Daar sta ik dan voor dat grote rek met zoveel keus, mijn lievelingsthee Earl Grey in 3 variaties! Uiteindelijk koop ik ze alle drie, Rose Grey, Green Grey en Earl Grey, een hulde aan de Bergamotplant! De bergamot citroen is wonderschoon en als je in de schil knijpt ruikt je de olie, die de thee zijn aroma geeft, heerlijk! Rose & Green & Grey

Ja, de groente en fruitafdeling ken ik heel goed, ik ken ook bijna alle groenten – bijna, alleen de rammenas ken ik niet. Abel weet raad: heerlijk op brood, een dun plakje en de donkere schil kun je mee eten, of geraspt door de rauwkost en met wat fantasie zie ik mooie rolletjes en torens met pikante notenvulling voor me. Het is familie van de Radijs en de Rettich, de 3 RRR-en. Ik heb de Rammenas nog niet gekocht; er mag altijd iets overblijven om naar uit te kijken!
index

Na de groente ga ik linksaf en kom bij de grote koeling met paddenstoelen, kiemen, pepers, vlees en vleeswaren, tofu en allerlei burgers – maar geen burgerpunten (lees Blog 3). Ik draai me om en schrik mij een hoedje: blauwe pasta! Dit is nieuwland voor mij, algen en producten uit algen ken ik nog niet, spannend!

In de vrieskist wacht vlees, kip en vis geduldig op een koper. Een soepkip ligt al in mijn vriezer, Coq Bourguignon droom ik ‘s nachts.  Ik vermoed dat ik hier nog meer ga ontdekken, een andere keer!

Dan kom ik langs de schoonmaakmiddelen, poeders, vloeibaar of als wasnootje. Hier ben ik nog niet veel geweest, de voorraad bij ons raakt nog niet op en misschien poetsen wij niet zo heel veel (ten eerste om het milieu te sparen, ten tweede…). Alleen als het heel erg nodig is kom ik hier terug.

Garam Masala

Dan word ik opeens blij! Het rek met specerijen, kruiden, peper, zaden….

Garam Masala kun je zelf maken. Elke kruidje, de één geurender dan de ander, je kunt ze in de winkel op de gram afwegen. Het mengsel geeft die heerlijke warme geur en de Indiase gerechten die Susanne ermee maakt smaken scherp en bevredigend.

images

Je hebt nodig:

50 g zwarte Kardamom (als die er niet is, witte 😉 25 g kaneelstok, 25 g kruidnagel en 50 g peperkorrels. Ik neem het liefst witte peper.

Kardamom en kaneelstok 2 minuten al roerend roosteren in een zware pan, kruidnagel en peper erbij en nog 1 minuut roosteren en dan alles laten afkoelen, nog even blijven roeren.

Je kunt het in een blender zo fijn malen als je lekker vindt of in een grote vijzel. Dat ruikt zó heerlijk! Als je nog fijner wilt moet je het zeven.

Voordat ik verder ga in mijn rondje door de winkel, mijmer ik:

Sinds ik al mijn eten en spulletjes bij De Nieuwe Graanschuur koop, denk ik steeds meer na over de vraag hoe ik zoveel mogelijk onverpakt kan kopen. Verpakkingen staan mij steeds meer tegen. Ik wil ze niet. Ik heb geen zin om het gescheiden afval weg te brengen. Ik heb geen zin om oud glas weg te brengen. Ik vind het geweldig dat afval gescheiden wordt maar nog geweldiger vind het om afval te voorkomen. Wel sleep ik met plezier met leeggoed waarvoor ik statiegeld terug krijg. Potjes en flessen schoonmaken en hergebruiken is beter dan opnieuw smelten, toch? Wie weet hier meer van?

In ieder geval verandert mijn kooppatroon: minder zuivel, kaas, drank, sap. En zo kom ik terecht bij die de mensen 10.000 jaar geleden leefden en puur en onverpakt aten, Paleo.

Ik word me bewust dat ik veel gekookt heb met room, kaas, kwark, creme fraiche. Nu laat ik al die pakken en bekers – zoveel mogelijk – staan omdat ik echt een hekel heb aan al dat afval. Alleen voor Marnix koop ik Yomio en volle kwark en brood en pasta. Hij heeft dat nodig.

Zo verandert ons eetpatroon, de smakelijke gerechten zijn wat eenvoudiger, creatiever,  groente altijd gestoomd, waardoor de smaak heerlijk is, steeds meer Paleo. Allen jagen doe ik niet, vlees en vis koop ik in verpakking, de eieren gaan in een doosje mee. Ik ga vooruit door achteruit te gaan.

Zelfinzichten:

Ik ben wonderlijk meer gemotiveerd om zelf lege verpakking mee te nemen naar de winkel en wordt inventiever in het opbergen van ons voedsel. Het stoort me minder dat ik meer tijd bezig ben met boodschappen doen en ook meer tijd met het thuis uitpakken. Het geeft me rust om aandachtig met voedsel bezig te zijn.

En ik vind het heerlijk om voor die 5 producten die ik nodig had niet meer door de grote supermarkt langs al die schappen te moeten rennen waarvan ik toch niets koop.

Het heeft wat, zo alles bij de Nieuwe Graanschuur te kopen……en trouwens, in de eerste 3 weken hebben we Euro 277,79 uitgegeven. Volgens mij valt dat best mee, ook al ben ik een paar dagen in Duitsland geweest, Marnix is immers de grote eter (haha). Toch vraag ik mij stiekem af hoe het kostenplaatje eruit zal zien als we door alle voorraden heen zijn. Ik denk dat de Nieuwe Graanschuur nog lang niet van ons af is! 🙂

Vorig weekend heb ik een chocolade-sinaasappeltaart met lupinemeel gebakken. Lupinemeel is glutenvrij, eiwitrijk en heeft weinig koolhydraten. Het is een beetje oranje en heeft meer eigen smaak en een andere textuur.

Ik heb de taart als kado gemaakt voor de verjaardag van mijn vriendin. We hebben de taart uitgebreid geproefd en besproken, gekeurd, besnuffeld en heen en weer gedraaid. De meesten vonden de taart erg lekker, er was ook een wat rare nasmaak bij iemand.. ik ben enthousiast omdat de lupine een ‘diepere smaak’ geeft, die ik erg lekker vond. Ik heb zin om te experimenteren met lupine. Ik hou namelijk van taart, liefst 2 of 3 stukken, dat deden ze namelijk ook in het stenen tijdperk! MMMMMM!

Lupinechocosinassappelcake zie voor het recept lupinecake op lupinfood.

oktober2016-012
oktober2016-010

Meer nieuws uit mijn favoriete winkel in de volgende blog

– groetjes Paleo Rex Susanne ps. ik heb er maar een 🙂