30 Dagen Puur en Onverpakt #5: We hebben het gehaald – bijna…

Het is inmiddels 14 november, oktober is voorbij! We hebben een maand lang puur en onverpakt noten, havermout, rogge, kokos, wijn, thee, afwasmiddel, lokale groente, lokale appels, lokaal brood, pindakaas, hagelslag, rijst, pasta, honing gegeten, gedronken en genoten – en bijna binnen budget! Het was heerlijk, niet in de laatste plaats omdat het, meestal door Susanne, zó lekker is klaargemaakt, ook omdat de groente goed van kwaliteit is, maar ook omdat de eenvoud van één winkel én de eenvoud van behoefte-gedreven boodschappen doen echt rustig is. Door uit te gaan van onze behoefte – wat hebben we nodig, wat willen we eten; in plaats van te ontdekken dat de bloemkool in de aanbieding is terwijl je selderie soufflé in gedachten had.. Ook de afspraak om de boodschappen alleen bij de Nieuwe Graanschuur te doen vinden we beiden heerlijk rustig. Als een keer de citroenen op zijn speren wij niet naar de volgende winkel (zoals dat vroeger wel ging: van de ene supermarkt naar de andere, of de groentezaak).  Nu proberen we iets anders: in plaats van citroenen kan het met sinaasappels of met een scheutje witte wijn. Wij worden vrijer van onze eigen voorstellingen.

We hebben de supermarkten niet gemist en toen het WC-papier echt-echt-echt op was is Susanne met veel weerzin de supermarkt in gestuiterd en kwam er uit met gerecycled WC-papier en 2 Tony Chocolonely, als troost voor haar inspanning!

november-2016-002

Geworstel nog met gerecycled WC-papier

Ik had moeite met de huishoudelijke middelen: lucifers, toiletpapier, kaarsen en zout voor in de vaatwasmachine… Bio? Er is niets bio aan zwavelstokjes of aan regenereerzout, het is een chemisch spulletje. En tegenwoordig is elk toiletpapier gerecycled papier.

Vanuit mijn vroegere werk weet ik hoe papier gemaakt wordt; en dat toiletpapier òf geheel uit gerecycled papier bestaat òf gemaakt is van een mengsel is van gerecycled papier en houtpulp. Houtpulp is hoogwaardiger, en dus duurder, dan gerecycled papier. Dat betekent dat al het toiletpapier tot op zeker niveau milieuvriendelijk is. Maar de boodschap op de verpakking suggereert wel eens dat het beter is dan andere, zoals “ecologisch” in koeienletters op de verpakking!

Er is wel wat aardigs verschenen over toiletpapier (Keuringsdienst van Waarde in 2012, artikel Trouw 2011)1. Trouw bericht dat ‘Satino Black’ in een Nederlandse fabriek uit 100% gerecycled toiletpapier wordt gemaakt, en ook het Duitse WC-papier ‘Danke’ is van 100% gerecycled papier.  De Keuringsdienst weet te melden dat toiletpapier van volledig gerecycled papier bij de fabriekspoort echt goedkoper is dan half gerecycled.

Wat is er eigenlijk over de prijs te zeggen? Online zoeken leert me 20 tot wel 80 cent per rolletje (maar welke kwaliteit is niet altijd duidelijk). Later zie ik bij De Nieuwe Graanschuur: 40 tot 88 cent per rolletje, waaronder de volledig gerecyclede Satino Black en Danke.

Hoeveel zijn mijn schone billetjes-en-principes me waard? Doe ik zaken bij de multinational, bij de grootverdiener, of bij de lokale winkelier? Alles bij elkaar geveegd neig ik naar de lokale winkelier, iemand die ik ken en aan kan kijken.

En last but not least: hoe lang doe ik eigenlijk met een rolletje; en hoe lang doe jij erover?  

Kaarsen vind ik nog iets om over na te denken, met als overweging bijenwas in plaats van paraffine. Maar kun je de bijenwas niet beter inzetten voor iets beters dan er de fik in steken?! Palmolie? Maar daar weten wij niet zo veel van.
december-2015-077

Hmm, dan toch paraffinekaarsen bij de biowinkel? Susanne is echt een vuurvrouwtje, geen grootverbruiker met 28 kaarsen per avond maar er gaat geen avond voorbij zonder kaarsjes. Misschien kopen we theelichtjes bij Amnesty International: paraffine voor een goed doel en bijenwaskaarsen voor de bijzondere momenten.

groetjes Marnix

Susanne denkt na:

In onze gesprekken thuis ging het vaak over de kwaliteit van de groenten, fruit en de voedingsmiddelen van de Nieuwe Graanschuur. Wij vinden het grote assortiment van groenten en het fruit vers, lekker en zijn blij dat we een ruime keuze hebben van lokale boeren. Met plezier volgen wij het aanbod van het seizoen en hebben de aardbeien in oktober geen moment gemist. Wij zijn aangestoken door het idee om onze ecologische ‘voetafdruk’ kleiner te maken. Boodschappen doen bij de Graanschuur geeft hier de mogelijkheid voor. Het is bevredigend om bewuster met onze voeding bezig te zijn en nieuwe ontdekkingen te maken: lupine, kokos, kikkererwten- en boekweitmeel. Ik drink op dit moment geen melk meer en eet geen yoghurt, kwark, slagroom en kaas. Wat zijn er veel mogelijkheden om melk te vervangen, hoogst interessant! En je kunt goed koken zonder kaas, room en mozzarella! Kokosmelk, Soyaroom, Amandelmelk zijn waardige vervangers, om er maar een paar te noemen. Ìk voel mij er goed bij. Misschien heb ik meer energie. Tarwe en suiker heb ik ook geminimaliseerd. Nu past de mooie oude spijkerbroek weer en ik kom niets te kort.

En het geeft mij rust afstand te hebben van de grote supermarkten en dus ook van de voedingsindustrie en -commercie. Het vervult een beetje mijn verlangen om iets dichter bij de natuur te leven. Dat is helemaal niet zo makkelijk in een modern leven. Ons afval slinkt, maar we zijn er nog niet helemaal.

Ik ga voor puur en onverpakt!

We hebben 412,90 Euro uitgegeven van 1 oktober tot 1 november. Het is te doen! Het is meer dan te doen! Het is een kwaliteitssprong en een veranderingsproces die nog gaande is! Wij gaan graag door!

groetjes Susanne

Hartelijke blog-groetjes van Marnix en Susanne

augustus-september-2015-013
img_5320


Voetnoten:

1 En: er is ook sprake van echt hergebruik van toiletpapier!