30 Dagen Puur en Onverpakt – kleurrijke kans of groene keurslijf?

Wij zijn Marnix en Susanne. We wonen samen in een klein, mooi huis met tuin in Hoogland. Marnix werkt in de ICT en Susanne op een Dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Susanne geeft ook zangles aan huis. Wij houden van kunst, muziek, natuur en van ETEN. Wij houden van goed, lekker en gezond eten. Door gesprekken in de winkel kwamen wij op het idee voor dit experiment. Abel vertelde dat veel mensen een paar producten kopen, maar niet al hun boodschappen in de winkel doen. Dit zette ons op het spoor: we gaan alle boodschappen in de Graanschuur doen om te onderzoeken of dat lukt. Op de website van het Nibud lazen wij dat een stel gemiddeld 350 Euro per maand uitgeeft aan voeding. Dat vonden wij een mooi richtbedrag. Om ook WC papier, shampoo, schoonmaakmiddelen en chocola te kunnen kopen hebben wij er 400 Euro van gemaakt. Zou dat genoeg zijn of is het misschien te veel? Dat gaan we uitzoeken. De hele maand oktober doen wij alle boodschappen bij de Nieuwe Graanschuur en doen we hier ons verhaal over wat ons dat doet, of het ons lukt en of het bevalt.

Veel leesplezier en groetjes, Marnix en Susanne

We zijn feestelijk begonnen – voor vandaag is dit experiment zeker geen kat in de zak!

lege-verpakkingen

Vandaag, 1 oktober, is het begonnen! Feestelijk, want De Nieuwe Graanschuur is jarig. Met tassen vol met zakjes, potjes en flessen fietsen wij samen naar de binnenstad van Amersfoort. En het duitse neefje en nichtje zijn komen logeren en vergapen zich aan de doorzichtige silo’s met granen en noten. In het gedruis van de klanten die wat drinken, iets lekkers eten en een praatje maken lopen we rond. Zelf pindakaas maken, rogge pletten tot roggevlokken, zwaar klusje, hoor! We vinden het alle vier een feestje om te doen. Hoe zal dat over een maand zijn? denk ik, terwijl we het boodschappenlijstje verder afwerken. Het voelt nu als avontuur – prima om dit aan te gaan. En ook komen er kritische noten op: de melk, boter, tofu en siroop is gewoon verpakt. De sambal ook, maar dat begrijp ik wel (want daarvan wordt waarschijnlijk niet veel verkocht?). Wij willen alles onverpakt, joehoe……..

boodschappen-1
potje-kokos

Thuis gekomen krijgt het vorm: de 5 nieuw aangeschafte katoenen zakjes (50 cent, dat viel best mee), legen we in de potten voor de muesli, de rijst e.d. Maar het past niet; we hebben meer gekocht dan in de potten blijkt te passen – hier wordt een tip geboren! We bergen de rest op in 2 katoenen zakjes bij de andere voorraad. Zo zie ik het wel gaan werken. We hebben nog 3 lege zakjes voor de volgende week……..

Groet, Marnix

Mijmeren op maandag zonder verse vijgen

Bij een kopje koude Earl Grey thee, zonde om weg te gooien, nu nog van de ALDI met een scheutje melk er in en uitzicht op een prachtige meloen uit de streek mijmer ik na over ons boodschappenproject bij De Nieuwe Graanschuur. Vanochtend heb ik de puberlogees naar de trein gebracht en nu is alle broodvoorraad en Yomio op. Die kunnen eten!

kopje-thee
1-maand-bio-blog-1

Ik ga met de auto boodschappen doen. Op t‘Zand vind ik een plek, ik betaal voor 25 minuten, dat kan lukken. Ik bestel 2 kasteelbroden voor woensdag, misschien is dat voor ons twee net genoeg voor de hele week, ze zijn groot en heel lekker en in verhouding niet zo duur, zuurdesem, mmmm! Ik koop weer een katoenen zakje voor het Franse knip brood omdat ik de zakjes vergeten ben. Deze is bijzonder mooi! Ik koop ook losse thee, want mijn kastplankje thee zal er over een maand wel anders uit zien en niet alleen dat kastje. De verse vijgen weeg ik en ik leg ze bij nader inzien terug, te duur, maar ik koop wel bananen, die zijn met de verrukkelijke verse appels overheerlijk in de muesli! 2 minuten te laat, maar zonder boete zit ik weer in de auto. Ik doe liever boodschappen met de fiets.

voorraadkast
voorraadkast2

Grappig, dat ik nu niet meer snel nog iets bij de Boni of de AH moet halen. Dat lossen wij creatief op. Een kleine bekentenis: op station heb ik voor de kinderen 2 AH chococroissanten gekocht, we hadden niets zoets voor de reis in huis, alleen kaasboterhammen en appeltjes en overheerlijke frambozenlimonade. De kinderen vonden dat helemaal niet zo erg maar ik denk dat ik een super tante wilde zijn!

fruit

Groet, Susanne

Kasteelbrodenduo en Pompoenenquatro

Kun je kasteelbrood in hondenpoepzakjes invriezen? Jaaa, maar alleen als je de zakjes niet hergebruikt! Onderteken jij dat? Vraagt Marnix, Ja! Zegt Susanne!

oktober-2016-005
Op dinsdag heb ik met Jannick, onze leenpuber, boodschappen gedaan. Jannick wil graag leren koken en daarom hebben we pompoensoep met prei gekozen. Dat is leuk werk, 4 pompoenen in stukjes snijden, want we koken gelijk mee voor woensdag omdatsoep een dag later het lekkerst is. Bijna thuis denk ik: de groenteboullionblokjes zijn op en nu? Naar de Boni? Nee! Dat doen we zelf, zout, peper, specerijen, verse gember, verse salie en munt uit de tuin….De soep wordt heerlijk en Jannick heeft fantastisch geholpen en veel gegeten. Toch hebben we woensdag weer genoeg.

Tot de volgende keer! – Marnix en Susanne

4 gedachten over “30 Dagen Puur en Onverpakt – kleurrijke kans of groene keurslijf?

 1. Wat een super leuke blog. En een ijzersterk verhaal.
  Ik vind de nieuwe graanschuur echt een super leuke winkel want ze hebben heerlijke producten voor mij als lekkere smikkelkont.. het is altijd super leuk om in de graanschuur boodschappen te doen met Suzanne. Het resultaat van de pompoensoep was super lekker.
  Groeten van (zoals susanne het beschrijft leenpuber) Jannick

  1. Hoi Jannick,
   Wij vinden het ook een leuk verhaal en fijn dat je ook meedoet met dit “experiment”!
   groeten, Judith

 2. Hai Suus en mee-eters , leuk om te lezen en herkenbaar om zo van een ( h) eerlijke maaltijd te genieten. Ook inspirerend, ik woon om de hoek en ben al zo lang van plan wat vaker mijn boodschappen daar te halen. Ben benieuwd hoe deze proefmaand gaat verlopen. Eet smakelijk!! Tineke

Reacties zijn gesloten.