Spreek je uit tegen afval!

De eerste week van juni is het de Week Zonder Afval, een initiatief van Milieu Centraal. Als verpakkingsarme winkel vragen we – samen met Team Amersfoort Schoon van gemeente Amersfoort – aandacht voor de problemen van onze wegwerpmaatschappij. Spreek je uit tegen afval en doe mee aan onze Week Zonder Afval-acties.

28 mei: Lezing Plastic Soup Surfer

Zaterdag 28 mei wordt afgetrapt met een enthousiasmerende lezing van de bekende Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Je kunt Merijn kennen van zijn tochten op een surfboard van in zee gevonden plastic flessen. Met gerichte acties vraagt hij aandacht voor het probleem van (zwerf)afval en maakt de producenten verantwoordelijk door bijvoorbeeld statiegeld op blikjes te eisen en bewustzijn te creëren.
Daarna geeft Abel Hertzberger van De Nieuwe Graanschuur antwoord op de verpakkingsvraagstukken van vandaag (is glas beter dan plastic, is biologisch afbreekbaar plastic minder schadelijk, kan er beter een plasticje om de komkommer?). Tenslotte geeft Gies Voorburg tips om net als zijn gezin verpakkingsarm(er) te kunnen leven.
Vanaf 14.00 uur tot 15.30 uur in de Bibliotheek Eemland, Eemplein 71 in Amersfoort. Gratis toegang. Aanmelden via: info@denieuwegraanschuur.nl

4 juni: Afvalrapen in de Week Zonder Afval

Het is tijd om voor het voetlicht te treden met het (zwerf)afval in onze prachtige omgeving! De organisatoren hopen dat zoveel mogelijk mensen (in de week na 28 mei) zwerfafval verzamelen in Amersfoort. Op zaterdag 4 juni kan vanaf 10.30 uur tot 14.00 uur het zwerfafval worden ingeleverd midden op de Varkensmarkt in Amersfoort. Hoe meer mensen hieraan meedoen, hoe groter de berg afval! Naast de mogelijkheid andere ‘prikkers’ te ontmoeten, krijgen afvalrapers een nuttige attentie.
Met deze actie wordt het winkelend publiek attent gemaakt op het probleem van al die (weggegooide) verpakkingsmaterialen. Ook kan het de besluitvorming over de aflopende landelijke subsidie voor ‘gratis’ afvalgrijpers beïnvloeden. Hoe meer mensen zich betrokken voelen, zich storen aan afval in de natuur en meehelpen puin te ruimen, hoe sneller we een omslag in ons doen en laten kunnen realiseren.

4 juni: Zero Waste Wandeltour

De Week Zonder Afval-actie op 4 juni valt samen met een Zero Waste Wandeltour in Amersfoort. Daarin worden o.a. winkels aangedaan die een verpakkingsarme leefwijze ondersteunen doordat je verpakkingsvrij kunt winkelen, eigen zakjes/bakjes mag gebruiken of Zero Waste vergemakkelijken in het dagelijks leven. Onze eigen Sanne is een van de gidsen! De Zero Waste Wandeltour is op zaterdag 4 juni van 10.00 tot 12.30 uur en loopt ook langs de Varkensmarkt. Aanmelden kan via www.zerowastenederland.nl