100 dagen afvalvrij #5: De voorraadla overhoop

Bij ons thuis is het begin van het jaar altijd een drukke periode. Niet alleen zijn onze beide jongens jarig, maar ook op het werk trekt alles extra aan. Maar het gaat lekker; de hoeveelheid afval mindert nog steeds! Ruim over de helft van de challenge is onze beste score op de afvalmeter 150 gram restafval. Toevallig deze week én zonder verjaardagen, maar niet gek voor een week uit het leven van een gezin. Na twee maanden is de vuilniszak dan ook pas voor de helft gevuld.

Plastic-politie

Ook de PMD-container is sinds de invoering voor de kerst nog niet aan de straat geweest. Toch vult die zich rapper dan gehoopt. Reden voor ons om een extra tandje bij te zetten om de hoeveelheid plastic verder terug te dringen. We zijn in een soort constante staat van oplettendheid… Ondanks de tasjes-tax zijn verkopers zo gewend om alles voor je te verpakken dat je – voor je het weet – weer thuis komt met een berg zakjes. Nu gebruiken we die gerust nog een keer, maar het is wat onnodig als je gewoon een mand en linnen tasjes bij je hebt. Om over onzinnige verpakkingen nog maar te zwijgen… Wat doen die tomaten op een schaaltje in een plasticje?

Voorraadlade 3.0
Vorige week hebben we dan eindelijk een volgende stap gezet in het doorbreken van ons afvalpatroon: we hebben de voorraadlade bestudeerd. Een grote chaos aan plastic verpakkingen, doosjes en kant-en-klare zakjes die we niet snel zullen gebruiken. De onoverzichtelijkheid van onze voorraad weerhield ons er tot nog toe van alles ‘los’ te kopen. Maar nu zijn we naar de Zweedse gigant getogen om die handige weckpotten te halen (waarom het dan opeens Korken moet heten;-). De doorzichtige deksel geeft direct een blik op de inhoud. De beschrijvende en vrolijke etiketten doen de rest om zonder misgrijpen bloem, rijst en bonen te pakken.

Voorraad 3.0!

Tappen uit bulk
Sindsdien kopen we bij voorkeur verpakkingsloos. De markt heeft er een goede klant bij. Maar ook De Nieuwe Graanschuur kan op vast bezoek rekenen. Hagelslag en pindakaas verdwijnen rechtstreeks in de voorraadpot (in dit geval geen weck) en andere ingrediënten worden direct vanuit silo’s getapt. Ja, dat kost meer bewustzijn en wat fietsritjes extra. Maar het levert je gezellige nieuwe contacten op, veel verse en smakelijke ingrediënten, maar bovenal veel minder (herbruikbaar) afval!

100 dagen afvalvrij #4: Leve de PMD-container!

Net voor de kerst deelde de gemeente Leusden nieuwe containers uit. Naast de bestaande GFT-container voor composteerbaar afval, stond er een nieuwe papiercontainer, container voor restafval en PMD-container op de groene verlanglijst voor de burgers.

Als de containers voor komen rijden, schrikken we even… Wat een joekels! De tuin van een rijtjeswoning is straks voor de helft bezet met containers… En wat is eigenlijk het signaal dat je hiermee afgeeft? We moeten niet alleen beter scheiden, maar toch ook MINDER afval proberen te produceren, toch?

Nu we zelf het afval zo lekker scheiden, is er van het restafval maar weinig over. Met een blik op de containers zijn we daarom des te blijer dat we (iets overmoedig) alleen de PMD-container hebben besteld.

Scheiden vooruitstrevend?

Tijdens het jaarlijkse ‘kerst’diner met vrienden – niet per definitie rond kerst, maar vooral als de datumplanner overwegend groen kleurt – worden we nog maar eens op de feiten gedrukt. Iedereen neemt een gerecht voor zijn rekening, van amuse tot dessert. Hoewel alle gangen eigenhandig gemaakt zijn, ontstaat er tijdens de voorbereiding een overvloedige hoeveelheid verpakkingen. “Verschillende afvalemmertjes? Gedoe!”, klinkt er massaal uit de kelen van de generatie X. Bij het horen van zoveel onwil, slikken we prompt ons voornemen in om het afval retour te geven en staan wij de day after alsnog alle verpakkingen te sorteren… Daar zakken we in onze ranking op de afvalmeter!

Maar ook tijdens onze vakantie op een van de waddeneilanden, blijkt maar weer eens dat onze gemeente het nog lang niet zo gek met het milieu voorheeft. Hoewel Terschelling vol op duurzame energie inzet, wordt het afval gereduceerd tot rest, glas en papier. We hebben in een week tijd dan ook meer restafval geproduceerd dan in de hele 100-100-100-periode bij elkaar. Maar om alle plastic, blikjes en drinkkartonnen – naast de backpack en drie kinderen – via boot en trein mee naar huis te nemen, gaat zelfs ons te ver!

Een maand later zit onze PMD-container driekwart vol, terwijl de grijze afvalzak voor restafval opvallend leeg blijft. Hoewel het scheiden van afval beter is dan niets van de grondstoffen te herwinnen, worden we nogmaals gesterkt in ons voornemen om alle verpakkingen te beperken. Op een afvalvrij 2017! Dat we die mooie, nieuwe PMD-container maar eens per half jaar aan de straat hoeven te zetten!! Wordt vervolgd

Oudjaarsavond

Bestellen Oudjaarsavond

Ook voor oudejaarsavond kun je lekkers voorbestellen. Er worden natuurlijk oliebollen gebakken (ook glutenvrije!), maar ook is er keuze uit 2 bietensalades.

Hartige smeersels en de heerlijke chutneys van Petra (bijvoorbeeld voor bij een kaasje!) zullen ook in onze catering-balie-aanwezig zijn.

Heb je op basis van het kerstmenu nog speciale verzoekjes, laat dat dan in de winkel weten of mail ons!

Bestellen kan tot 30 december, 12:00. Oliebollen worden trouwens de hele week door vers gebakken, maar vooral ook op Oudjaarsdag zelf.

Glutenvrije oliebollen worden bij voldoende aanvraag ook zónder krenten en rozijnen gebakken, dus vermeld het vooral als je ze liever “naturel” hebt.

 

100 dagen afvalvrij #3: Afvalmijdend eten

Wij beschikken al jaren over de luxe van een eigen moestuin bij huis. Toch kopen we natuurlijk ook wel groenten en fruit in de supermarkt. Nu we de challenge zijn aangegaan, is de hardplastic verpakking van de druiven definitief uit den boze. We kopen voortaan zoveel mogelijk los. De caissière van supermarkt staat de eerste keer nog wat raar te kijken als we drie losse tomaten met een stickertje op de lopende band leggen. Maar we beginnen al rap professioneel afvalbespaarders te worden, dus nemen tegenwoordig zelfgemaakte katoenen zakjes mee. Deze heeft Mariëtte simpel in elkaar gezet onder de naaimachine. Het ziet er nog gezelliger uit ook als je gaat winkelen!

Via de opdrachten van 100-100-100 wordt ons al weer een volgende uitdaging aangedragen. Want niet alleen de verpakkingen rondom voedsel zijn afval, maar misschien is het weggooien van eten wel dubbel belastend. Dan heb ik het niet over de kromkommer; zelfgeteelde groenten worden per definitie krom geboren of met een schoonheidsfoutje afgeleverd, dus daar kijken we niet meer van op. Nee, dan heb ik het over eten dat je te veel in huis haalt of dat door gewijzigde planning langer ligt dan goed voor het eten is. Het gebeurt ons nog weleens dat een file roet in (de voorbereidingstijd van) het eten gooit of dat er plots eten via familie aan komt waaien… Daar kun je de boodschappenlijst niet op plannen. En elke dag naar een winkel rennen is zo buitenaf ook geen optie!

Smakelijk eten met THT-restjes

Wij zijn niet bang voor het overschrijden van de Tenminste-houdbaar-tot-datum, maar zodra er plekjes op vers voedsel komt, moet je niet meer wachten. Voor dat soort voedsel-deadlines heb je een aantal recepten nodig die je op stel en sprong kunt gebruiken. Naast een pasta of ovenschotel doet het groentebuideltje het goed bij ons in het gezin. Eigenlijk kun je er alles in stoppen wat je wilt, zolang het maar niet te vochtig wordt.

Het groentebuideltje voor etensrestjes
Het groentebuideltje voor etensrestjes
Neem bijvoorbeeld tomaten, champignons, tempeh of kip, wortels, ui, … Alles wat op moet wok je in de pan beetgaar (eerst beginnen met het vlees-vervangende- ingrediënt) en kruid je naar smaak. Vervolgens rol je een plakje bladerdeeg uit en schep je twee eetlepels ‘restjes’ op het midden. Daar bovenop leg je bijvoorbeeld een plakje rozemarijn geitenkaas, kruidenkaas of een grote theelepel smeerkaas. Vervolgens vouw je de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe zodat het dichtgevouwen envelopje wordt. 14 minuten in de oven en klaar. Supersnel en voor ons des te belangrijk: geliefd bij kinderen.

Een identiek recept hebben we van gevuld brood. Ook daarvoor geldt dat de ingrediënten niet te nat moet zijn. Wij vinden gekruid gehakt (of vegetarisch gehakt) hierbij lekker. Maak het brooddeeg zoals gebruikelijk, rol het deeg uit, klap deze open tot enkele centimeters over de rand van een groot bakblik, gewokte restjes erin, deeg dichtvouwen tot een brood en hup 25 minuten in de oven. Om beide kanten gaar te krijgen, keren we het brood halverwege eventjes om in het bakblik, want door het vocht wil dit weleens moeilijker gaan.

We gaan goed! Deze week was ons restafval slechts 1 kg. En dan nog met name omdat we een stel lekke rubberen kinderlaarzen kwijt moesten…

Kerstbrood & stollen bestellen

Vul in het formulier hieronder in welke en hoeveel kerstbrood & stollen u wilt bestellen. Onder het bestelformulier vindt u een ingrediëntenlijst van alle broden en stollen.

Bestellen

 

Ingrediënten

Stol gist honingspijs – Demeter (750 gram, klein: 375 gram)

rozijnen**, lemairetarwemeel**, tarwebloem*, water, amandelmeel*(7%), amandelschaafsel*, rijstestroop*(3%), honing* (2%), zonnebloemolie*(ongehard/plantaardigeolie) cashewnoten*, walnoten*, amandelen*, gist, zeezout, kokos*, glucosestroop*, kaneel*, citroenschil* 2

Stol gist appel-abrikoos – Demeter – 750 gram

Ingrediënten rozijnen**, lemairetarwemeel**, tarwebloem*, water, abrikoos** (6%), appel**(6%), amandelschaafsel*, zonnebloemolie*(ongehard/plantaardigeolie), cashewnoten*, walnoten*, amandelen*, gist, zeezout, kokos*, kaneel*

Stol desem honingspijs – Demeter – 750 gram

Ingrediënten rozijnen**, lemairetarwemeel**, tarwebloem*, water, natuurdesem** [tarwe volkorenmeel**, water], amandelmeel*(7%), amandelschaafsel*, rijstestroop*(3%),honing*(2%), zonnebloemolie*(ongehard/plantaardigeolie), cashewnoten*, walnoten*, amandelen*,zeezout, kokos*, glucosestroop*, kaneel*, citroenschil*

Stol desem appel-abrikoos – Demeter – 750 gram

Ingrediënten rozijnen**, lemairetarwemeel**, tarwebloem*, water, natuurdesem** [tarwe volkorenmeel**, water], abrikoos**(6%), appel**(6%), amandelschaafsel*, zonnebloemolie* (ongehard/plantaardigeolie), cashewnoten*, walnoten*, amandelen*,zeezout, kokos*, kaneel*

Luxe vruchtenvlecht in doos – Demeter – 500 gram

Ingrediënten rozijnen**, water, lemairetarwemeel**, tarwebloem*, abrikoos** , appel**, honing*, kokos*, zonnebloemolie*(ongehard/plantaardigeolie), cashewnoten*, walnoten*, amandelen*, gist, zeezout, kaneel*

Wat is het? Een gevlochten bodem van STOL GIST met daarop onze APPEL-ABRIKOOS vulling. Na het bakken doen wij er als decoratie en voor de smaak kokos en honing op. Dit luxe brood doen wij in een luxe doos.

Kerststol Cornelia Groot & Klein

ingrediënten: Tarwebloem, Melk, Gist, Ei, Roomboter, Amandelen, Rietsuiker,Speculaaskruiden, Zout, Rozijnen, Krenten, Sinaasappelsnippers, Citroensnippers

 

 

100 dagen afvalvrij #2: Sjoemelen met de resultaten

De afgelopen dagen hebben we wat afgeteld! Volgens de weekopdracht van 100-100-100 moeten we inventariseren hoeveel verpakkingen we per dag openen. In de praktijk zijn dat elke dag wel enkele drinkkartons melk of karnemelk en een stuk of wat plastics rondom etenswaren. Op het forum wordt gerept over de vele enkelstuks verpakkingen, maar thee trekken we in het gros van de gevallen sowieso met een thee-ei en losse bladeren. Dus onze telling valt eigenlijk reuze mee. Tenminste… als Sinterklaas niet in het land zou zijn!

De meeste schoencadeautjes zijn per definitie vervuilend. Made in China is het vaak in de trant van veel verpakking, weinig inhoud! Van de week hebben we gelukkig ontdekt dat puur aluminiumfolie gewoon hergebruikt kan worden. Sint voelt zich meteen minder bezwaard om chocolade pietjes in de schoenen te stoppen… Maar ook de gevulde schoentjes uit de supermarkt – waar ik van de week over sprak – gaan tegenwoordig steevast vergezeld van plastic verpakkingen. Waar is toch die tijd dat we een mandarijn kregen en we de smaak van taai snoepgoed nog konden waarderen?

Sint heeft ons huisje aangedaan

Afval tellen in Sinterklaastijd
Afval tellen in Sinterklaastijd
Voor onze afvalbak beter dat Sint weer weg is
Onze afvalbak is vast blij met Sint z’n vertrek!

Wat hebben we genoten van pakjesavond. Het was niet alleen gezellig, maar de kinderen en wijzelf zijn weer vreselijk verwend. Buiten wat lawaaierig plastic speelgoed, hebben we toch vooral veel duurzame cadeaus gehad. Maar wat een afval! Surprises die niet meer bij oud papier passen, uitgebreide verpakkingen rondom nieuwe spullen etc. Mariëtte en ik keken elkaar even aan… en lieten het afval bij opa en oma staan (hè dat rijmt!)!

Alsnog hebben we natuurlijk meer afval dan we in normale weken zonder die invasie aan nieuwe spullen zouden hebben, dus vonden we deze frauduleuze beïnvloeding van de afvalmeter te verantwoorden 😉 Met de zondag als voorlopig dieptepunt met een afvaltelling van 17 stuks. Met dank aan Sint! Wat zal onze afvalbak blij zijn dat deze afvalverspreider weer naar Spanje is!

Domper van deze week: de supermarkt-leverworst die we per ongeluk tussen de zoetigheid buiten de koelkast hadden bewaard; konden we direct weggooien. Dubbelop zonde. Kun je de worst (ontdaan van het plastic hulsje) dan bij gft gooien?

100 dagen afvalvrij #1: De aftrap

Als we de omschrijving lezen van 100-100-100 zijn Mariëtte en ik eigenlijk een beetje teleurgesteld. De bergen aan plastic bakjes en verpakkingen worden gescheiden namelijk niet als afval gezien, maar als herwinbare grondstoffen. Nu waren we al behoorlijk fanatiek en zat er niet veel plastic in de gewone vuilniszak, maar toch bracht ik elke week wel een grote tas (!!) met plastic naar de ondergrondse PMD container bij ons in het dorp (PMD= plastic, metaal/blik en drankenkartons). We hebben de lat dus nog wat hoger gelegd en willen ook de herwinbare grondstoffen beperken. Want gerecyclede bloempotjes heb je op een gegeven moment ook wel genoeg, toch?

We beginnen de challenge meteen met een meevaller. Rens, onze jongste van twee, is namelijk net zindelijk geworden. Overdag, maar ook ‘s nachts. Daar gaan de eerste 5 kg afval per week! Hadden we dat maar tijdens de 100-100-100 editie gehad… Dat zou punten hebben gescoord in de afvalmeter!

Als we aan de vooravond van de challenge virtueel de vuilniszak doorspitten, komen we vooral verpakkingen en chipszakken tegen met zo’n glimmende binnenkant. Dat worden saaie avonden zonder snoepen… En wat dacht je van al die ongevraagde verpakkingen van online bestellingen en cadeautjes in deze tijd? We zien spontaan op tegen de gezellige pakjesavond, het heerlijke maar uitgebreide kerstdiner, vuurwerk op nieuwjaarsdag en de twee verjaardagen aan het begin van het jaar!

Als we de afvalwijzer echter doorlezen hebben we gelukkig ook meevallers. Er is veel meer her te gebruiken dan gedacht. De tube tandpasta hoeft bijvoorbeeld niet in de vuilnisbak. En ook versleten sokken – die bij ons in bosjes in de afvalbak lijken te verdwijnen – blijken herbruikbaar. Zolang droog en schoon, mag dat gewoon in de bak voor kledinginzameling.

Wij hebben zin in de uitdaging. Hopelijk vinden de kinderen het na 100 dagen ook nog steeds leuk!

PS: Bij het schrijven van dit stukje zit Rens gezellig een schoentje in te kleuren dat we straks bij een grootgrutter inleveren voor een lekkere inhoud van Piet. Laat ‘ie nu net op de eerste dag van de challenge een viltstift slopen! Zonde natuurlijk, maar is dat nu plastic of restafval??

30 Dagen Puur en Onverpakt

Wij zijn Marnix en Susanne. We wonen samen in een klein, mooi huis met tuin in Hoogland. Marnix werkt in de ICT en Susanne op een Dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Susanne geeft ook zangles aan huis. Wij houden van kunst, muziek, natuur en van ETEN. Wij houden van goed, lekker en gezond eten. Door gesprekken in de winkel kwamen wij op het idee voor dit experiment. Abel vertelde dat veel mensen een paar producten kopen, maar niet al hun boodschappen in de winkel doen. Dit zette ons op het spoor: we gaan alle boodschappen in de Graanschuur doen om te onderzoeken of dat lukt. Op de website van het Nibud lazen wij dat een stel gemiddeld 350 Euro per maand uitgeeft aan voeding. Dat vonden wij een mooi richtbedrag. Om ook WC papier, shampoo, schoonmaakmiddelen en chocola te kunnen kopen hebben wij er 400 Euro van gemaakt. Zou dat genoeg zijn of is het misschien te veel? Dat gaan we uitzoeken. De hele maand oktober doen wij alle boodschappen bij de Nieuwe Graanschuur en doen we hier ons verhaal over wat ons dat doet, of het ons lukt en of het bevalt.

Veel leesplezier en groetjes, Marnix en Susanne

30 Dagen Puur en Onverpakt #5: We hebben het gehaald – bijna…

Het is inmiddels 14 november, oktober is voorbij! We hebben een maand lang puur en onverpakt noten, havermout, rogge, kokos, wijn, thee, afwasmiddel, lokale groente, lokale appels, lokaal brood, pindakaas, hagelslag, rijst, pasta, honing gegeten, gedronken en genoten – en bijna binnen budget! Het was heerlijk, niet in de laatste plaats omdat het, meestal door Susanne, zó lekker is klaargemaakt, ook omdat de groente goed van kwaliteit is, maar ook omdat de eenvoud van één winkel én de eenvoud van behoefte-gedreven boodschappen doen echt rustig is. Door uit te gaan van onze behoefte – wat hebben we nodig, wat willen we eten; in plaats van te ontdekken dat de bloemkool in de aanbieding is terwijl je selderie soufflé in gedachten had.. Ook de afspraak om de boodschappen alleen bij de Nieuwe Graanschuur te doen vinden we beiden heerlijk rustig. Als een keer de citroenen op zijn speren wij niet naar de volgende winkel (zoals dat vroeger wel ging: van de ene supermarkt naar de andere, of de groentezaak).  Nu proberen we iets anders: in plaats van citroenen kan het met sinaasappels of met een scheutje witte wijn. Wij worden vrijer van onze eigen voorstellingen.

We hebben de supermarkten niet gemist en toen het WC-papier echt-echt-echt op was is Susanne met veel weerzin de supermarkt in gestuiterd en kwam er uit met gerecycled WC-papier en 2 Tony Chocolonely, als troost voor haar inspanning!

november-2016-002

Geworstel nog met gerecycled WC-papier

Ik had moeite met de huishoudelijke middelen: lucifers, toiletpapier, kaarsen en zout voor in de vaatwasmachine… Bio? Er is niets bio aan zwavelstokjes of aan regenereerzout, het is een chemisch spulletje. En tegenwoordig is elk toiletpapier gerecycled papier.

Vanuit mijn vroegere werk weet ik hoe papier gemaakt wordt; en dat toiletpapier òf geheel uit gerecycled papier bestaat òf gemaakt is van een mengsel is van gerecycled papier en houtpulp. Houtpulp is hoogwaardiger, en dus duurder, dan gerecycled papier. Dat betekent dat al het toiletpapier tot op zeker niveau milieuvriendelijk is. Maar de boodschap op de verpakking suggereert wel eens dat het beter is dan andere, zoals “ecologisch” in koeienletters op de verpakking!

Er is wel wat aardigs verschenen over toiletpapier (Keuringsdienst van Waarde in 2012, artikel Trouw 2011)1. Trouw bericht dat ‘Satino Black’ in een Nederlandse fabriek uit 100% gerecycled toiletpapier wordt gemaakt, en ook het Duitse WC-papier ‘Danke’ is van 100% gerecycled papier.  De Keuringsdienst weet te melden dat toiletpapier van volledig gerecycled papier bij de fabriekspoort echt goedkoper is dan half gerecycled.

Wat is er eigenlijk over de prijs te zeggen? Online zoeken leert me 20 tot wel 80 cent per rolletje (maar welke kwaliteit is niet altijd duidelijk). Later zie ik bij De Nieuwe Graanschuur: 40 tot 88 cent per rolletje, waaronder de volledig gerecyclede Satino Black en Danke.

Hoeveel zijn mijn schone billetjes-en-principes me waard? Doe ik zaken bij de multinational, bij de grootverdiener, of bij de lokale winkelier? Alles bij elkaar geveegd neig ik naar de lokale winkelier, iemand die ik ken en aan kan kijken.

En last but not least: hoe lang doe ik eigenlijk met een rolletje; en hoe lang doe jij erover?  

Kaarsen vind ik nog iets om over na te denken, met als overweging bijenwas in plaats van paraffine. Maar kun je de bijenwas niet beter inzetten voor iets beters dan er de fik in steken?! Palmolie? Maar daar weten wij niet zo veel van.
december-2015-077

Hmm, dan toch paraffinekaarsen bij de biowinkel? Susanne is echt een vuurvrouwtje, geen grootverbruiker met 28 kaarsen per avond maar er gaat geen avond voorbij zonder kaarsjes. Misschien kopen we theelichtjes bij Amnesty International: paraffine voor een goed doel en bijenwaskaarsen voor de bijzondere momenten.

groetjes Marnix

Susanne denkt na:

In onze gesprekken thuis ging het vaak over de kwaliteit van de groenten, fruit en de voedingsmiddelen van de Nieuwe Graanschuur. Wij vinden het grote assortiment van groenten en het fruit vers, lekker en zijn blij dat we een ruime keuze hebben van lokale boeren. Met plezier volgen wij het aanbod van het seizoen en hebben de aardbeien in oktober geen moment gemist. Wij zijn aangestoken door het idee om onze ecologische ‘voetafdruk’ kleiner te maken. Boodschappen doen bij de Graanschuur geeft hier de mogelijkheid voor. Het is bevredigend om bewuster met onze voeding bezig te zijn en nieuwe ontdekkingen te maken: lupine, kokos, kikkererwten- en boekweitmeel. Ik drink op dit moment geen melk meer en eet geen yoghurt, kwark, slagroom en kaas. Wat zijn er veel mogelijkheden om melk te vervangen, hoogst interessant! En je kunt goed koken zonder kaas, room en mozzarella! Kokosmelk, Soyaroom, Amandelmelk zijn waardige vervangers, om er maar een paar te noemen. Ìk voel mij er goed bij. Misschien heb ik meer energie. Tarwe en suiker heb ik ook geminimaliseerd. Nu past de mooie oude spijkerbroek weer en ik kom niets te kort.

En het geeft mij rust afstand te hebben van de grote supermarkten en dus ook van de voedingsindustrie en -commercie. Het vervult een beetje mijn verlangen om iets dichter bij de natuur te leven. Dat is helemaal niet zo makkelijk in een modern leven. Ons afval slinkt, maar we zijn er nog niet helemaal.

Ik ga voor puur en onverpakt!

We hebben 412,90 Euro uitgegeven van 1 oktober tot 1 november. Het is te doen! Het is meer dan te doen! Het is een kwaliteitssprong en een veranderingsproces die nog gaande is! Wij gaan graag door!

groetjes Susanne

Hartelijke blog-groetjes van Marnix en Susanne

augustus-september-2015-013
img_5320


Voetnoten:

1 En: er is ook sprake van echt hergebruik van toiletpapier!

Antibioticavrij Jerseyvlees met korting

In onze diepvries ligt standaard Jersey rundvlees van Jacob en Linda Beeker. De stiertjes hiervoor worden geleverd door de Remeker kaasboerderij in Lunteren, Sjaak en Suzanne Sprangers uit Kaatsheuvel en Erik Ormel in De Heurne. De runderen worden vervolgens lokaal geweid en krijgen aanvullende kruidenmengsels gevoerd. Daardoor kan antibioticavrij worden gewerkt.

We zijn trots dat we zulk smaakvol en zuiver vlees verkopen. Daarom bieden we nu de mogelijkheid om elk gewenst stuk Jersey vlees bij voorintekening te bestellen met 10% korting. Ook kun je kiezen uit drie verschillende vleespakketten van € 50,- tot € 200,- (zowel gekoeld als diepgevroren te leveren).

Bestelling zelf samenstellen

Stel zelf uw bestelling samen door aan te geven hoeveel gram u van welke soorten rundvlees wil bestellen. Hierbij is het goed om te realiseren dat er niet onbeperkt biefstuk in een rund zit, sommige delen zijn dus eerder uitverkocht dan andere. Schaarse delen zijn de luxere delen zoals haasbiefstuk, (kogel)biefstuk en entrecote. Andere, vaak goedkopere delen zijn meer aanwezig zoals riblappen, gehakt, braadworst, hamburgers en runderlappen.

Vleespakketten

U kun ook kiezen uit drie verschillende vleespakketten van € 50,- € 100,- of € 200,- (na korting). Ook dit vlees is zowel gekoeld als diepgevroren te leveren. Hiervoor gelden dezelfde inteken- en uitleverdata.

Samenstelling vleespakketten

In onderstaand overzicht vind u de samenstelling van de pakketten. Meer informatie vindt u ook op de site van Jerseyvleesbestellen.nl

vlees

Intekenen

U kunt uw bestelling doorgeven in de winkel of door ons een mail te sturen waarin u aangeeft welke soorten vlees u wil bestellen met de hoeveelheden per soort dan wel welk pakket. De assortimentslijst van het los te bestellen vlees vindt u hier. Soorten met een * zijn niet standaard in het assortiment opgenomen, hierdoor kan de levertijd wat langer zijn.

Vergeet niet, naast de vlees-keuze, de volgende gegevens te vermelden: naam, telefoonnummer en e-mail adres waarop we u kunnen bereiken zodra het vlees beschikbaar is.

Uitlevering

Zodra uw bestelling gereed is, nemen we contact met u op. Het spreekt voor zich dat, indien u er voor kiest het vlees gekoeld aangeleverd te krijgen, u tijdig uw bestelling ophaalt.

Bestellen kan hier:

Uw naam

Uw e-mailadres

Uw telefoonnummer

Bestelling vlees

Gewenste ophaaldatum Kerst *2016-12-16 t/m 2016-12-24

Vragen en/of opmerkingen