Nieuwsbrief 12-07-2015

Beste mensen,

Het liep wat anders dan gepland. We nodigden velen uit voor ‘soep met brood’ op 1 juli om in de lege winkel met ons de sleuteloverdracht te vieren. Een half uur voor de overdracht werden we door Stadsherstel gebeld dat er asbest gevonden was in één van de panden. De overdracht kon niet plaatsvinden. We mochten de winkel niet in. Dat heeft de plannen behoorlijk beïnvloed.

We hadden gehoopt na afgelopen vrijdag meer duidelijkheid te hebben over de nieuwe planning, en hebben daarom nog wat gewacht met het versturen van deze nieuwsbrief. Helaas bleek er vrijdag toch nog geen plan van aanpak te zijn, langer wachten met iedereen op de hoogte stellen wilden we niet.

We hadden niet bedacht het pand, dat al 25 jaar als biologische winkel dient, op asbest te laten controleren. Maar in het huurcontract stond: ‘aan verhuurder is niet bekend dat in het verhuurde asbest is verwerkt’. Dit maakte ons alert. In de algemene bepalingen staat dat eventuele asbestverontreiniging de verantwoordelijkheid van de verhuurder is. Als ooit asbest in het pand gevonden zou worden zou dat ons geen financiële problemen geven, maar we wilden zeker weten dat alles aan het pand in orde was. Daarom vroegen we Stadsherstel (eigenaar van 1 van de 3 panden) onderzoek te laten verrichten. Ze zegden toe en de uitslag van het onderzoek kwam een half uur voor de geplande overdracht. Ook de twee panden van de andere verhuurder zijn inmiddels gecontroleerd; die blijken asbestvrij. Het concept-huurcontract van die panden kregen we 2 juli, we zijn hierover in gesprek en hopen dit begin volgende week rond te krijgen.

Op 1 juli beginnen met het maken van de keuken, de inrichting en het schilderen kon niet. Al beginnen in het asbestvrije deel blijkt geen goed idee zolang er geen plan van aanpak van Stadsherstel is. Het openen van de winkel wordt daarom uitgesteld. Dit heeft financiële gevolgen, waarover we met Stadsherstel in gesprek gaan. We merken van hun kant grote bereidheid iets goeds van de samenwerking te maken. In de onderhandelingsfase was dat zo en ook in deze voor iedereen vervelende situatie is er een positieve houding.

Een domper? Ja, maar eventjes.
De beloofde ‘soep met brood’ lieten we door gaan op het parkeerplaatsje aan de overkant van de winkel. Suzanne Ausum die in de winkel gaat cateren maakte courgettesoep en verschillende smeersels voor op de 10 soorten brood van onze hoofdbakker ‘Zonnelied’. 70 mensen kwamen; het was ronduit gezellig.
We hebben nu meer tijd om aan de inhoudelijke kant verder te werken, ideeën verder uit te werken. We onderzoeken hoe we verpakkingsarm makkelijk en toegankelijk kunnen maken zoals bakjes om producten mee naar huis te nemen, tekstjes voor in de winkel die wat uitleg geven waren nog niet klaar en contact leggen met meer leveranciers krijgt meer aandacht.

En ondertussen:

werden heel veel broodzakken genaaid;
zien de silo’s waaruit klanten zelf noten, linzen, rijst en pasta’s kunnen tappen er prachtig uit. Ze zijn gemaakt van gebruikte bierfusten, ontworpen door De War en gemaakt met hulp van vrijwilligers;
is het streefbedrag voor de investeringen bijna rond en in ieder geval zover dat we met vertrouwen verder kunnen. Nog dagelijks bieden mensen een lening aan of melden zich aan als lid van de coöperatie;
zijn we proefproject in een open source automatiseringssysteem
en voeren we gesprekken met vrijwilligers en met personen die in loondienst komen werken. Margriet Eyken werkte jaren in de Graanschuur en nu bij Estafette. We zijn erg blij dat ze met ons komt werken. Ook Peter Mohr bood zijn diensten aan. Hij nam destijds De Graanschuur over, stopte in 2009 en komt om te beginnen een half jaar werken. Zo veel ervaring is voor ons erg goed.
Veel ervaring brengt ook Rens van der Bulck. Hij was 22 jaar eigenaar van een biologische winkel in Utrecht. Vanaf het begin denkt hij intensief mee, wijst ons op mogelijkheden, komt met achtergronden die ons helpen bij het maken van keuzes voor het assortiment, inrichting en andere zaken; zonder Rens zouden we nooit zover zijn als nu.

Het uitstel van de opening heeft ons niet ontmoedigd. Daarbij hebben de vele kleine oppeppende opmerkingen geholpen.

Vriendelijke groeten, Judith, Dennis en Abel