Nieuwsbrief 14-06-2015

De tijd gaat nu snel voorbij, het is alweer bijna half juni en op 1 juli krijgen we al de sleutel!
Er moet nog ontzettend veel gebeuren, maar eerst maar een de stand van zaken nu.

Er moeten veel keuzes gemaakt worden in deze periode en we komen ook steeds voor nieuwe vragen te staan: Welke koelingen, wat van de vele duizenden producten die er zijn verkopen we wel, wat niet en waarom?
Hoe ver kan je gaan in verpakkingsarm en toch aantrekkelijk zijn voor een grote groep mensen? Hoe gaan we om met verlokkingen? Aanbiedingen om je te verleiden, kortingen om je te binden, of gewoon alle prijzen zo laag als goed is voor boer, coöperatie en consument?
Wij willen héél veel omzet! Dat is goed voor de coöperatie en dus ook goed voor wat in de omgeving wordt geproduceerd. Daarbij willen we blijven letten op eenvoud.

Lidmaatschap van de Coöperatie

Coöperatie de Nieuwe Graanschuur is op 3 juni opgericht. Op de website en de flyer staat dat je als lid van de coöperatie mede-eigenaar van de winkel wordt, maar wat betekent dat nu?
Als lid van de coöperatie laat je zien dat je aan deze winkel wilt bijdragen. Je kunt als lid meedenken over het beleid van de winkel en meebeslissen. Er zullen jaarlijks een aantal bijeenkomsten zijn, waarbij het er gesproken wordt over hoe de winkel het doet qua idealen (biologisch, verpakkingsarm, zoveel mogelijk uit de streek), wat er ontwikkeld kan en moet worden, wat wensen van klanten zijn…
Als lid van de coöperatie mag je ook meebeslissen over de bestemming van winsten: in welk project, dat zorgt voor meer biologische productie in de streek, zullen we investeren?
En heel praktisch: als lid van de coöperatie kun je ook sommige producten met voorrang bestellen. Door samen in te kopen, hebben we er samen voordeel van.
Je kunt lid worden door 100 euro in de coöperatie in te leggen, dan ben je mede-eigenaar.
Je kunt bijzonder lid worden door als vrijwilliger regelmatig in de winkel te werken, dan kun je ook meedenken en meebeslissen over de winkel.

Financiën

We hebben veel toezeggingen gekregen. We hebben nog 25.000,- euro nodig uit lidmaatschappen en leningen met rente tot 3% of in natura tot 5%. We hebben besloten om definitief door te gaan. Dennis en Judith hebben hun banen opgezegd, een grote stap.

Klussen

Voordat de winkel echt open kan, liggen er nog een heleboel klussen, waarbij we hulp kunnen gebruiken. Wil je meehelpen?

Broodzakken

Er hebben zich 15 mensen opgegeven voor het broodzakken maken op 20 juni, heel fijn. Voor een dag wordt De EXPEDITIE een heus naaiatelier!

Silo’s

Voor de winkel maken we silo’s van hergebruikt materiaal. Daaruit kunnen de toekomstige klanten hun linzen, noten en vlokken tappen. De keuze voor hergebruik van materiaal betekent zelf maken en is
arbeidsintensief. We kiezen daar graag voor en we hebben daarbij hulp nodig. Stefan Lehner en Diana Wildschut van De WAR hebben het ontwerp voor silo’s gemaakt. Het materiaal komt van gebruikte fusten van PET materiaal.
Er zijn veel handen nodig om het materiaal te snijden, de silo’s en tapsystemen te monteren enz. Dit is niet alleen werk voor handige mensen. Ook voor wie dat niet is, is er van alles te doen. Je krijgt aanwijzingen van Diana en Stefan.
Als je een paar uur kan is dat heel welkom. Er is steeds een bezetting van tenminste 3 mensen nodig.
Wij zorgen voor koffie, thee en lunch.

De dagen waarop er aan de silo’s gewerkt wordt zijn:
· donderdag 18 juni
· vrijdag 19 juni,
· donderdag 25 juni
· vrijdag 26 juni
We gaan van 10.00 tot 17.00 uur aan de slag in het Fablab, de werkplaats bij* De WAR, Gelderse straat 6 (voorheen heette dat Kleine Koppel 40).
Opgeven kan via denieuwegraanschuur@antenna.nl of door te bellen naar Judith: 06-18498943.

De sleutel

1 juli is de dag dat we de sleutel van het pand aan de Bloemendalsestraat krijgen. Dat willen we vieren. Je bent daarom van harte uitgenodig om van 17:00 – 19:00 naar de helemaal lege winkel te komen.
We zorgen voor brood en soep en laten je een grote verscheidenheid aan brood proeven. Proef en vertel ons je voorkeur!

En dan…
Op 1 juli krijgen we de sleutel, op 2 juli gaan we meteen aan de slag, er moet gepoetst worden. Alles moet schoon, zodat we in de dagen daarna meteen kunnen gaan verven, klussen, inrichten, meer schoonmaken, vakkenvullen… En de klussers moeten eten en drinken, ook een taak..
Ook voor hiervoor kunnen we hulp gebruiken. Zou je een paar uur willen meehelpen?

Je kunt je opgeven bij Judith: 06-18498943 of op denieuwegraanschuur@antenna.nl.

Nieuwe informatieavond op 24 juni

Op woensdagavond 24 juni, 20:00 in de Expeditie is er weer een informatieavond. We vertellen over wat de bedoeling van de winkel is, hoe het werkt met de coöperatie en hoe je mee kunt doen. Opgeven mag, maar gewoon aan komen lopen ook!

Hartelijke groet,
Abel, Dennis en Judith