100 dagen afvalvrij #1: De aftrap

Als we de omschrijving lezen van 100-100-100 zijn Mariëtte en ik eigenlijk een beetje teleurgesteld. De bergen aan plastic bakjes en verpakkingen worden gescheiden namelijk niet als afval gezien, maar als herwinbare grondstoffen. Nu waren we al behoorlijk fanatiek en zat er niet veel plastic in de gewone vuilniszak, maar toch bracht ik elke week wel een grote tas (!!) met plastic naar de ondergrondse PMD container bij ons in het dorp (PMD= plastic, metaal/blik en drankenkartons). We hebben de lat dus nog wat hoger gelegd en willen ook de herwinbare grondstoffen beperken. Want gerecyclede bloempotjes heb je op een gegeven moment ook wel genoeg, toch?

We beginnen de challenge meteen met een meevaller. Rens, onze jongste van twee, is namelijk net zindelijk geworden. Overdag, maar ook ‘s nachts. Daar gaan de eerste 5 kg afval per week! Hadden we dat maar tijdens de 100-100-100 editie gehad… Dat zou punten hebben gescoord in de afvalmeter!

Als we aan de vooravond van de challenge virtueel de vuilniszak doorspitten, komen we vooral verpakkingen en chipszakken tegen met zo’n glimmende binnenkant. Dat worden saaie avonden zonder snoepen… En wat dacht je van al die ongevraagde verpakkingen van online bestellingen en cadeautjes in deze tijd? We zien spontaan op tegen de gezellige pakjesavond, het heerlijke maar uitgebreide kerstdiner, vuurwerk op nieuwjaarsdag en de twee verjaardagen aan het begin van het jaar!

Als we de afvalwijzer echter doorlezen hebben we gelukkig ook meevallers. Er is veel meer her te gebruiken dan gedacht. De tube tandpasta hoeft bijvoorbeeld niet in de vuilnisbak. En ook versleten sokken – die bij ons in bosjes in de afvalbak lijken te verdwijnen – blijken herbruikbaar. Zolang droog en schoon, mag dat gewoon in de bak voor kledinginzameling.

Wij hebben zin in de uitdaging. Hopelijk vinden de kinderen het na 100 dagen ook nog steeds leuk!

PS: Bij het schrijven van dit stukje zit Rens gezellig een schoentje in te kleuren dat we straks bij een grootgrutter inleveren voor een lekkere inhoud van Piet. Laat ‘ie nu net op de eerste dag van de challenge een viltstift slopen! Zonde natuurlijk, maar is dat nu plastic of restafval??