Momenteel zijn we hiermee bezig, heb je lekkere recepten? Mail ze naar info@denieuwegraanschuur.nl !
HIER een document vol met lekkere recepten (samengesteld door Gisela) waarmee je zelf nog kunt variëren met de producten van het seizoen.
Ik ben Gisela Baremans-Panjer. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk (u kunt mij dan ook tegen komen als IVN gids, op de fiets door de stad, reizend naar mijn werk per trein of met een grijper zwerfvuil aan het opruimen. Ons huis kunt u herkennen aan de zonnepanelen, maar de vergroening van onze tuin staat nog op mijn verlanglijstje!) en daarom vind ik De Nieuwe Graanschuur een geweldige winkel!!! Als steun aan de winkel heb ik daarom een aantal van onze favoriete recepten hieronder verzameld, vooral met ingrediënten die te koop zijn bij De Nieuwe Graanschuur en soms met dingen die u misschien niet kent of waar u geen lekker recept voor weet. Na dit verhaal zult u niet verbaast zijn dat ik vegetariër ben, maar omdat de rest van het gezin wel vlees en vis eet moet ik extra mijn best doen om ze tevreden te houden als flextariërs! Ik heb de recepten zo compact mogelijk weergegeven, het in stukjes snijden heb ik vaak weggelaten, want dat spreekt voor zich, anders wordt het zo’n lange lijst. Ik hoop dat hierdoor meer (vergeten) seizoen groenten, couscous/quinoa/peulvruchten e.d. bij De Nieuwe Graanschuur worden verkocht!
Toevoegingen;
Gebakken spaghettipompoen met feta
Ingrediënten Porties: 3-4 (hoofdgerecht) of 6 (bijgerecht)
- 1 spaghetti- of zomerpompoen, over de lengte gehalveerd en ontlijst
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 280 gr tomaten, fijngesneden (of passata buiten het tomatenseizoen 🙂
- 110 gr (schapen)feta, verbrokkeld
- 3 eetlepels zwarte olijven, in schijfjes
- 2 eetlepels verse basilicum, fijngesneden
Bereidingswijze
Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 40 minuten 1.De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een bakplaat licht invetten. 2.Leg de stukken pompoen met de gesneden kant onderop op de bakplaat. 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot een scherp mes er moeiteloos ingestoken kan worden. Pompoen uit de oven halen en even laten afkoelen. 3.Intussen in een koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten. Ui sauteren tot deze zacht is. Knoflook toevoegen en 2-3 minuten verder bakken. Tomaat erdoor roeren en warm laten worden. 4.Met een grote lepel het draderige vruchtvlees uit de pompoen scheppen en in een middelgrote kom doen. De gesauteerde groenten, feta, olijven en basilicum erdoor scheppen. Warm serveren
bron: de-eekhoorn.com
Recepten op alfabetische volgorde rond (meest) belangrijkste ingrediënt
Aardperen: geroosterd met rozemarijn (bron: ah.nl)
750 g aardperen, in blokjes
2 rode uien, in partjes
Op bakplaat, mengen met 4 eetlepels olijfolie en rozemarijn: 30-45 min in oven op 180°C.
Lekker met vegetarisch en stokbrood.
Aardperen: Pastinaak/aardpeer soep (bron: Graanschuur-recept)
Bak 250 g aardperen, 400 g pastinaken, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 takjes tijm en 1 theelepel honing op matig vuur in 1 eetlepel boter tot ze licht gekleurd zijn.
Voeg 1 liter groentebouillon toe en kook 10 minuten tot alles gaar is.
Pureren, 100 ml slagroom toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Andijviestamppot (bron: C1000)
1 kg aardappels koken en stampen.
1 struik andijvie wassen en in stukjes snijden.
1 ui & teentje knoflook bakken in 1½ theelepel kerriepoeder, daarna 2 bananen in stukjes meebakken.
Alles mengen.
Lekker met: gefruite uitjes of bosuitjes en zoute pinda’s en/of zoute cashewnoten.
Andijviestamppot (bron: Trouw)
1 kg aardappels koken en stampen.
1 struik andijvie wassen en in stukjes snijden.
2 dunne prei bakken met 1 eetlepel kerriepoeder, 200 g kastanjechampignons meebakken.
Alles mengen.
Lekker met geraspte (geiten)kaas erop.
Andijviesalade (bron ?)
Meng andijvie met peer, zachte geitenkaas en slasaus.
Walnoten erover strooien.
Andijviesalade (bron: Vitatas)
1 appel laten trekken in 2 theelepels citroensap en 2 eetlepels honing en 1 theelepel mosterd.
Mengen met 250 g andijvie, 2 sinaasappels, 1 rode ui/bosui, 80 g jonge kaas.
Appel: Broodbeleg (bron: Schotse vrienden)
Brood beleggen met belegen kaas en plakjes appel.
Tip: Bastiaanse pikant belegen kaas en kies de kleine appeltjes!
Aubergineschotel (bron: Vitatas)
Snijd 2 aubergines in dikke plakken, bestrooi ze met zout, 30 minuten intrekken, wassen & drogen.
Bak 2 uien in 75 g pindakaas.
Meng dit met 100 g champignons, 4 tomaten, 100 g krenten/rozijnen, 100 g pinda’s & evt. paprikapoeder/peterselie.
Erdoor: kruimels van 5 sneetjes brood.
Doe dit in ovenschaal.
Wentel de aubergines door bloem en fruit de plakken even in olie & leg op het broodmengsel.
Plakjes kaas erop.
Schotel 25 minuten in de oven op 200°C.
Bietensalade (bron: Vitatas, recept van chef-kok Anneette van Ruitenburg)
Rasp 1 of 2 bieten (eventueel eerst koken).
Mengen met: 1 (bloed)sinaasappel, 2 stengels bleekselderij of witlof.
Slasaus of 1 scheutje olijfolie & peper.
40 g geroosterde walnoten en 50 g jonge geitenkaas erover.
Boerenkool: Ierse boerenkool (bron: combi recept uit Libelle en OPG agenda 1997)
800 g aardappels, 300 gesneden boerenkool en 125 g vluggort 6 minuten koken in snelkookpan (of 20 min in pan)
3 dikke stronken prei met peper 12 minuten koken in 2½ dl (soja)melk.
Samen stampen.
Lekker met zoute cashewnoten of gebakken rooktahoe of gebakken champignons.
Boerenkool met pindakaas (bron: Vitatas)
Kook aardappels in mandje met 300 boerenkool 6 minuten in snelkookpan.
Bakje vegetarisch gehakt bakken met teentje knoflook en in ovenschaal doen.
Vocht van boerenkool en aardappels opvangen en mandje aardappels apart zetten.
Door de boerenkool 2 eetlepels pindakaas, 3 eetlepels zoete ketjap, bosuitjes en handje pinda’s en in ovenschaal doen.
Aardappels stampen met opgevangen kookvocht en op boerenkoolmengsel in ovenschaal.
Plakjes kaas erop.
20 minuten in oven op 200°C.
Broccoli met notenrijst en satésaus (bron: Allerhande)
1 pak (noten)rijst (275 g): 8 minuten koken, 15 minuten staan.
4 eieren 10 minuten koken.
500 g broccoli 3 minuten voorkoken.
1 ui 1 minuut fruiten
Bakje champignons 4 minuten meebakken, rijst & broccoli 2 minuten mee warmen
Satésaus opwarmen.
Seroendeng & 1 komkommer in plakjes om te dippen in de satésaus erbij.
Broccoli-spinaziesalade met rode ui (bron: Trouw)
Blancheer 600 broccoli in roosjes 2-3 minuten in kokend water en laat goed uitlekken
Meng met: 200 spinazie, gewassen
200 g feta of jonge geitenkaas, in blokjes
1 rode ui, gesnipperd
50 g gewelde abrikozen, in stukjes
50 g rozijnen
Eten met: dressing naar keuze
50 pijnboompitjes, geroosterd
Chinese kool: Chinese kool salade met grapefruit (bron: Vitatas)
Meng 400 g Chinese kool met 100 g belegen kaas en 1 grapefruit.
Lekker met sausje van 3 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel sinaasappelsap en 1 theelepel ketjap.
Courgette pastei (bron: Trouw: Janny de Moor)
4 eieren kloppen.
Erdoor: 1 geraspte ui
600 geraspte courgette
150 g risottorijst
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels marjolein
→ 2 uur koelen
400 (volkoren)bloem & zout met 1 dl olijfolie met vingers tot kruim vermengen.
Daarna met ± 1½ dl water kneden tot deeg.
Maak 2 ballen deeg: 400 g en 200 g.
→ 1 uur koelen
Deegbal van 200 uitrollen tot bodem.
Vulling (zonder vocht) erop.
Deegbal van 400 g uitrollen en vulling ermee bedekken, geheel dichtmaken en met vork gaten erin prikken.
1 uur in oven op 180°C.
Lekker met (mango!) chutney!
Courgettesaus voor pasta (bron: Allerhande)
Fruit 1 ui met 1 teentje knoflook.
Voeg 2 courgettes in stukjes gesneden toe en 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
150 ml water erbij en 7 minuten koken.
Voeg toe: 1 bakje zuivelspread naturel light (o.i.d.) en pureer tot gladde saus.
Dien op met gekookte pasta naar keuze en geraspte kaas.
Courgette: Kerriewokschotel met wortel en courgette (bron: smulweb.nl)
Fruit 1 ui 2 minuten.
1 courgette, 1 winterwortel en 1 eetlepel kerriepoeder erbij en in 5 minuten al dente wokken.
200 ml kokosmelk en 7 gram koriander erbij, enkele minuten mee warmen, niet doorkoken.
Lekker met mie of rijst en pinda’s erover strooien.
Couscous: Marokkaanse couscoussalade (bron: Allerhande)
Rasp schil van 1 sinaasappel en pers uit.
125 g gewelde abrikozen in stukjes snijden.
In schaal: sinaasappel-rasp en -sap, abrikoosstukjes, 1 tl kaneel, 250 g volkorencouscous en 250 ml kokend water.
10 minuten laten staan.
Rooster 40 g amandelen, in stukjes.
Couscous met vork rul roeren, erdoor: 3 bosuitjes in stukjes, 100 g witte kaas verkruimeld en de amandelen.
Couscous met kaneel en rozijnen (bron: ahl.nl)
1 ui met 1 theelepel kaneel 3 minuten fruiten.
250 g cherrytomaatjes (½ of ¼ gesneden) 2 minuten meebakken, 100 g rozijnen erdoor.
150 (volkoren)couscous in bouillon 5 minuten wellen.
Alles mengen. Kan warm als bijgerecht of koud als salade gegeten worden.
Dadels: Flapjes met dadels, vijgen & geitenkaas (Bron: schoonzus Margreet)
Bladerdeeg ontdooien.
Erop: stukje van zachte geitenkaas in schijfjes
2 dadels in stukjes
1 vijg in stukjes
Bladerdeeg dichtvouwen en op bakplaat leggen.
20 minuten op 200°C.
Falafel: Vegetarische barbecuespiesen (bron ?)
Spiesje van falafel, cherrytomaatjes, stukjes rode ui en paprika en/of (kastanje) champignons warmen op bbq.
Lekker met paprika-tomaat-salsa (bron:ah.nl)
Héél klein snijden: pot geroosterde paprika (350 g), 5 trostomaten en 1 rode ui.
Mengen met 3 eetlepels olijfolie extra vierge, 1 theelepel tabasco en 1 eetlepel honing.
Gemengde groente: Noedels met vijfkruidenpoeder (bron: allrecipes.nl)
Noedels/eiermie volgens recept klaarmaken.
1 ui en 1 teentje knoflook en stukje geraspte gemberwortel bakken.
Voeg 500 g roerbakgroente toe en bak 5 minuten mee.
Roer 2 eetlepels sojasaus en 1 theelepel vijfkruidenpoeder toe.
Noedels met groente mengen.
Bestrooi met zoute pinda’s en/of cashewnoten.
Granaatappelpitjes salade (bron smulweb)
250 g volkorencouscous bereiden.
1 rode ui fruiten
110 gram rozijnen en/of cranberries erbij, nog 3-5 minuten bakken.
Alles mengen met: blikje 110 gram kikkererwten (zonder vocht)
pitjes van 1 granaatappel
bosje gehakte verse munt
Eten met: granaatappelsiroop (Turkse winkel)
pistachenootjes
eventueel: incabessen
Kapucijners: Kloosterstoofpot (Bron: kookse.tv)
1 witte kool, gesneden met 500 g aardappels, in blokjes 15 minuten koken of 6 minuten snelkookpan
blik kapucijners opwarmen en afgieten.
Alles mengen (niet stampen!) met 200-300 g belegen kaas, in blokjes.
Lekker met piccalilly.
Kikkererwtensoep met prei(bron: okokorecepten.nl recept Jamie Oliver)
350 g kikkererwten nacht weken en 25 minuten in snelkookpan koken met 1 middelgrote aardappel.
5 middelgrote prei met 1 teentje knoflook in olie en boter zacht bakken tot het zacht en zoet is.
Kikkererwten en aardappel 1 minuut meebakken.
2/3 van 850 ml bouillon erbij, 15 minuten zachtjes koken.
Deel/helft/alles pureren.
Rest bouillon erbij tot goede dikte.
Lekker met peper en geraspte kaas.
Knolselderij: Hete bliksem variatie (bron ?)
750 aardappels met 500 g knolselderij gaarkoken & stampen
3 grote uien fruiten, ¾ kg zoete & zuren appels meestoven.
Alles mengen.
Lekker met (zoute) cashewnoten erop!
Kool: Tortilla’s met witte/Chinese/spitskool (bron: ah.nl maar variatie erop)
Snijd de 600 g witte/Chinese/spitskool in smalle repen en bak met vegetarisch gehakt.
100 ml water erbij en 5 minuten stoven.
Afgieten! Roer 2 eetlepels ketjap, 3 eetlepels pindakaas en 1-2 theelepels sambal erdoor.
Warm steeds een tortilla op.
Tortilla op bord: op ½ tortilla koolmengsel scheppen.
Tortilla dubbel klappen en plakjes kaas erop leggen.
Koolraap met rode pesto (bron: okokorecepten.nl, 2 personen, 20 minuten)
Kook pasta.
Snijd 500g koolraap in blokjes en 3 min roerbakken in olie.
Voeg 2-3 eetlepels rode pesto en 100 ml bouillon toe, ruim 10 minuten smoren met de deksel op de pan tot het gaar is.
Pasta en koolraap mengen.
Koolraapfriet (bron?)
Snijd de koolraap in frietjes, meng met olie en sesamzaadjes.
Op bakplaat 15-20 minuten in oven op 180°C.
Linzen: Linzensalade (bron ?)
Kook 200 g linzen (eventueel met bouillontablet)
Erdoor: rucola, tomaten en 40 g zachte geitenkaas.
Slasaus erdoor of sausje van 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olie, 1 eetlepels azijn, 2 theelepels mosterd en peper.
Erover: 25 g walnoten.
Mango: Mihoensalade met mango (bron: ah.nl)
Meng 3 eetlepels zoete chilisaus met 1 eetlepel Thaise vissaus.
Kook 250 g mihoen en meng dit door het sausje.
Erdoor: 1 rijpe mango, 3 bosuitjes en 1 komkommer.
Kan warm of koud gegeten worden, 50 pinda’s erover strooien.
Meirapen: Salade van meirapen en appel (bron: smulweb.nl)
400 g meirapen, 1 friszoete appel (citroensap erop tegen verkleuren) en 3 bosuitjes mengen.
Dressing van 3 eetlepels citroensap, 2 theelepels mosterd, 1 eetlepel gembersiroop en 6 eetlepels extra vierge olijfolie.
60 g walnootjes erop strooien.
Mungbonen: Salade (bron: collega Lenny)
Quinoa/bulgur koken.
Mungbonen nacht weken en 10 minuten in snelkookpan koken.
Beide mengen, erdoor: feta, tomaten, sla/rucola, komkommer.
Lekker met sausje van yoghurt en verse peterselie.
Paksoi: Surinaams paksoi-pindasoep (bron: Vitatas)
500 g paksoi 3 min roerbakken.
Teentje knoflook, 1 theelepel koriander en ½ theelepel sambal even meebakken.
Afblussen met 750 ml water.
2 bouillonblokjes en 180 gram pindakaas erdoor en 2 minuten doorkoken.
10 minuten staan.
100 taugé erdoor en 1 minuut koken.
Paksoi: Quinoa met paksoi, walnoten en champignons (bron: puurland.nl)
Kook 300 g quinoa.
Bak 1 teentje knoflook met 1 ui 2 minuten.
Voeg toe 1 paksoi, 4 bosuitjes, 200 kastanjechampignons en 80 g walnoten en bak 5 minuten mee.
Meng met de quinoa.
Voor Oosters tintje ketjap erdoor.
Paksoi Stamppot (bron: smulweb.nl)
Kook 1 kg aardappels 6 minuten in snelkookpan (of 20 minuten in pan)
1 ui 2 minuten fruiten, 1 paprika 2 minuten meebakken.
1 paksoi mee roerbakken tot beetje zacht, moet knapperig blijven.
Aardappels stampen.
Groente en ½ bakje kruidenroomkaas erdoor.
Paksoi: Vegetarische groenteschotel uit de oven (bron: smulweb.nl)
4 aardappels met 250 g sperziebonen gaar koken in ovenschaal (met bladerdeeg) doen.
Erop stukjes van 1 paksoi, plakjes van 4 tomaten en kaas.
Crème fraîche/kookroom met 2 eieren, teentje knoflook en pesto kloppen en erover gieten.
Eventueel bedekken met bladerdeeg.
30 minuten in oven op 200°C.
Variatie: Broccoli is er ook lekker door!
Paprika: Pittige bonensalade met feta (bron: Allerhande)
3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel olie en 3 eetlepels citroensap tot sausje roeren
Erdoor: 1 blikje chilibonen
1 blikje maiskorrels
3 (kleuren) paprika’s, in stukjes
bosuitjes
100 feta, in blokjes
Pastinaak wortel stamppot (bron: leukerecepten.nl)
600 pastinaak en 600 g wortel in snelkookpan 6 minuten koken.
2 uien en knoflook bakken, 1 theelepel tijm even meebakken.
Groenten stampen, ui mengsel en 2 eetlepels mosterd erdoor.
Pastinaak: Geroosterde vergeten groente (bron: cookloveshare.nl)
2 pastinaken, 8 aardperen, 2 winterwortels en 2 kleine rapen in stukjes snijden en mengen met 2 eetlepels honing, 2 eetlepels ras el hanout, olijfolie.
Op bakplaat 30 min in oven op 200°C.
Lekker met zelfgemaakte pita broodjes: Pita (recept Samuel Levie)
500 g biologische (meergranen) bloem
1 zakje gedroogde gist
3 dl water
2 theelepels zout
Los de gist op in water en meng met bloem, olie en zout. Kneed 5 minuten tot een elastisch, maar niet plakkerig deeg ontstaat. Laat het deeg ruim een uur rijzen. Maak 12 gelijke bolletjes en rol deze dun uit. Bestrooi een theedoek met bloem. Leg hierop de broodjes. Bestrooi de pita’s met bloem en dek af met een theedoek. Laat een ½uur rijzen. Verwarm de oven tot 250°C en bak de broodjes in ongeveer 4 minuten, ze zullen mooi opbollen.
Polenta met pesto, fêta en prei voor 2 personen (bron: Tip Culinair: Lekker slank!)
100 g polenta (=maisgriesmeel, Johannesmolen) roeren in olie tot goudbruin en water toevoegen tot het onder staat.
Roeren & zachtjes koken tot gare, dikke brij.
3 gedroogde tomaten in stukjes, 1 theelepel basilicum erdoor en uitstrijken op bakplaat.
1 prei 5 minuten bakken en 1 theelepel basilicum erdoor.
2 eetlepels pesto over polenta strijken, prei erover verdelen, 200 g cherrytomaatjes (½) met peper erop.
90 g feta verkruimelen & erover verdelen.
± 20 minuten in de oven op 200°C.
Pompoen: Pinda-prei-pompoen stamppot (bron: De Dunne Vegetariër blz 61)
1 kg aardappels, 1-1½ kg pompoen en 500 g prei 6 minuten koken in snelkookpan.
Stampen met 4 eetlepels pindakaas.
100 g zoute pinda’s (of andere zoute noten, zoals cashewnoten) erover strooien.
Pompoen: Chili van bonen en pompoen (bron: www.allrecipes.nl maar iets veranderd)
150 g gedroogde bonen naar keuze: nacht weken en koken.
Bak 1 teentje knoflook, 1 ui, 1 (gele) paprika en 1 (butternut)pompoen tot ze zacht zijn en bak 2 theelepels chilipoeder 1 minuut mee.
Voeg blikje 400 g gehakte tomaten of tomato frito toe, 1 eetlepel paprikapoeder en 1 eetlepel Worcestershire saus mee , 20 minuten zachtjes koken.
Bonen erdoor en opwarmen.
Lekker met: rijst en geraspte kaas, toritilla’s of gepofte aardappel.
Pompoen (Bron: Hetty van het IVN Amersfoort)
350 g pompoen en 350 g zoete aardappel 5 minuten koken, uitlekken in vergiet.
5 mandarijnen pellen en in stukjes snijden.
2 sjalotten/uien fruiten met 2 tl kerriepoeder
Alles mengen en in ingevette ovenschotel doen, erop: 75 g gehakte bruine amandelen
75 geraspte kaas
15 minuten in de oven op 175°C.
Pompoen: Pasta met pompoen (bron: Allerhande)
In ovenschaal 1 grote pompoen in stukjes, 1 rode ui gesnipperd, tijm & peper, olijfolie.
Eeventueel: stukjes chorizoworst erdoor.
25 minuten op 180°C.
Erna: stukjes tomaat erdoor.
Eten met pasta, geraspte kaas erover strooien.
Pompoen: Soep met zoete aardappel en pompoen (6 personen) (bron:?)
Bak 1 teentje knoflook, 1 ui, 2 zoete aardappels en evt. aardappels, 1 flespompoen/kleine pompoen en 1-2 winterwortels 3-4 minuten.
Doe 1,2 liter bouillon erbij van 1 blokje en kook 20 minuten tot alles gaar is.
Eventueel gember & kokosmelk erbij, dan pureren.
Pompoen met tofu en cashewnoten (bron: ah.nl)
Kook 300 g sperziebonen.
Kook 300 g rijst in kookvocht van de sperziebonen.
1 pompoen 5 minuten roerbakken en 1 ui, tofu pittig gekruid 3 minuten meebakken.
Sperziebonen en 75 ml kookvocht van rijst en 75 ml ketjap manis erbij en 15 minuten afgedekt stoven.
Cashewnoten erover strooien.
Preitaart (bron: vegetariers.nl)
700 g prei in margarine met 1 eetlepel kerriepoeder 8 minuten bakken.
Erdoor mengsel van: 4 eieren, 125 g magere kwark en 1 eetlepel groentebouillonpoeder
Erdoor mengsel van: 150 g volkorenbloem, 200 g geraspte kaas, 75 g rozijnen.
In ovenschaal die ingevet is en bestrooid met paneermeel.
Erop: 3 eetlepels sesamzaad.
Bak 45 minuten op 175°C.
Puntpaprikas’s: Gevulde zoete puntpaprika’s (bron: ah.nl)
250 gram kikkererwten 1 nacht weken, 25-30 minuten in snelkookpan koken.
Stampen met 4 eetlepels olie, sap van ½ citroen en zakje Versteegen kruiden voor Kikkererwtenburger.
Halveer 4 puntpaprika’s en verwijder de zaadlijsten en vul met kikkererwten mengsel.
Op bakplaat met bakpapier 15-20 minuten in oven op 160-180°C.
Quinoa met paksoi, walnoten en champignons (bron: puurland.nl)
Kook 300 quinoa.
Bak 1 teentje knoflook 1 minuut, bak 1 ui 1 minuut mee.
Voeg toe: 1 paksoi, 4 bosuitjes, 200 g kastanjechampignons en 80 g walnoten en 5 minuten meebakken.
Meng met de quinoa.
Voor Oosters tintje: ketjap toevoegen.
Quinoa: Knapperige quinoa salade met feta (bron: Hallo Jumbo)
Kook 150 g quinoa.
Kook 100 g diepvries dopererwten 3 minuten beetgaar.
Meng beide met ½-1 komkommer, 1 rode ui, 75 g feta en 1-2 eetlepels verse munt en olijfolie extra vierge of slasaus.
Lauwwarm of koud eten.
Raapjessoep (bron:groeneprinses.be)
Bak 1 kleine ui tot glazig.
Voeg toe 1 aardappel, 1 wortel en 250 g raapjes en 10 minuten stoven met deksel op pan.
1-2 theelepels kerriepoeder en 600 ml groentebouillon erbij, 20 minuten koken en pureren.
Rammenas salade (bron: smulweb.nl)
Rammenas stukjes met flink zout bestrooien, afdekken, 10 minuten laten staan, afspoelen & drogen.
Mengen met: 1 komkommer, 1 appel, en slasaus naar keuze.
Rammenas: Soep van rammenas (bron: Vitatas)
Fruit 1 ui met 1 teentje knoflook tot de ui glazig begint te worden.
Voeg 300 aardappels in stukje toe en bak 2 minuten mee.
(blus af met 125 ml wijn & verdampen, dit heb ik niet gedaan want de kinderen eten mee: alcohol verdampt niet echt!)
Voeg 1 liter bouillon toe en laat de soep 25 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg 200 g rammenas toe, laat nog 5 minuten meekoken en dan alles pureren.
Met 200 ml (volkoren kook)room/melk opwarmen en op smaak brengen met peper en eventueel verse bieslook.
Rode kool stamppot met tutti-frutti (bron: deels ah.nl, deels Rinke Dijkinga)
Kook 1 rode kool met 2-3 theelepels koekkruiden, 1 eetlepel gembersiroop, 1 theelepel kardemom, 2 eetlepels (appel)azijn, (3 appels) en 1 eetlepel honing samen met 1 kg aardappels 6 minuten in snelkookpan en stampen.
100 g of meer tutti-frutti/gedroogd fruit naar keus in stukjes 25 minuten in heet water weken en erdoor doen.
Lekker met stoofperen!
Snijbiet paddenstoelen taart (bron: smulweb.nl)
2-3 sjalotten met 1 teentje knoflook bakken.
350 g kastanjechampignons & 250 shii-take en snijbiet 5 minuten mee roerbakken.
Uitlekken in vergiet.
Ovenschaal invetten en bekleden met bladerdeeg.
200 pecannoten/walnoten en groenten erin.
4 eieren en 1/8 liter (spelt)kookroom kloppen en erover en afdekken met bladerdeeg.
In oven: 45 minuten op 200°C.
Spinazie: WHW salade (bron: gegeten in restaurant tijdens wandelen West Highland Way, Schotland)
Gekookte pasta mengen met verse spinazie, rucola, rode ui en cherrytomaatjes.
Dressing met groene pesto.
Pijnboompitjes erover strooien.
Spinazie: Spaghetti met roomsaus van spinazie (bron ?) voor 2 personen
150 g volkoren spaghetti koken.
300 g verse spinazie wassen, roerbakken, vocht eraf schenken en snijden.
Terug in pan, 75 kruidenroomkaas erdoor en spaghetti erdoor.
Op bord zoute pinda’s/cashewnoten erover.
Spruitjestaart (bron: Libelle, maar variatie erop)
Kook 450 g schoongemaakte spruitjes 5 minuten. Uitlekken in vergiet.
Bak 300 g champignons met 2 of 3 (kleuren) paprika. Uitlekken in vergiet.
Vet een ovenschaal in en bekleed met bladerdeeg.
Alle groente in ovenschaal.
Klop 3 eieren, (volkorenspelt)kookroom en mosterd en giet in de ovenschaal.
Bedek met bladerdeeg.
In oven voor 45 minuten op 200°C.
Spruitjes: Groentebrood met spruitjes en wortel (bron: Happinez nr 2 2012)
500 g volkoren (spelt)meel, 1½ zakje gist ± 10 gram, 1 theelepel zout, ½ eetlepel rietsuiker, 250 ml lauwwarm water en 75 gram boter in stukjes met pollepel roeren, dan kneden met de hand tot stevig deel, afdekken, 1½ uur rijzen.
250 gram spruitjes 6 minuten beetgaar koken.
2 winterwortels in linten 5 minuten beetgaar koken.
Deeg met deegroller platrollen tot ± 3 cm.
Spruitjes, wortel en 100 gram geitenkaas erop.
Deeg oprollen en met naad naar beneden op bakplaat.
Olie, kruidenzout, 50 gram pompoenpitten en 50 gram speltvlokken erop.
25 minuten in oven op 200° C.
Lekker met pesto erop!
Spruitjes salade met peer (bron: Trouw recept van Sonja van de Rhoer)
600 g spruitjes (¼ gesneden) en 3 handperen ± 12 minuten stomen.
200 g belegen kaas of fetakaas erdoor.
Dressing van 1 eetlepel olie, 3 eetlepels azijn, peper & bieslook.
3 eetlepels geroosterde hazelnoten of zonnebloempitten of pompoenpitten erop.
Tuinbonen: Pasta met tuinboontjes en geitenkaas (bron: ah.nl)
Pasta koken.
Doosje 450 g tuinbonen uit diepvries 5 minuten voorkoken en uitlekken (of verse!)
Teentje knoflook met 1 eetlepel Provençaalse en 1 eetlepel bonenkruid bakken.
Tuinbonen even meebakken.
Alles mengen met 250 g Hollandse geitenkaas, in blokjes.
Ui: Franse uiensoep (bron: Het grote vegetarische kookboek, Könemann)
6 uien (± 1 kg) in ringen, ± 20 minuten fruiten in 50 g boter.
Voeg 1 theelepel suiker en 3 eetlepels (volkoren)bloem toe.
Al roerend 1-2 minuten bakken tot goudgeel.
1 liter groentebouillon erbij en 1 uur zacht koken.
Variatie recept salade (eigen recept)
rode/gele/witte bieten en/of koolrabi en/of meiraapjes: schillen en in dunne reepjes snijden (rauw eten!)
quinoa of (volkoren)couscous of notenrijst koken.
rode ui of bosui: snipperen of in ringen snijden.
rucola /tuinkers/veldsla/kiemen wassen.
evt. zachte (honing) geitenkaas in stukjes.
Alles mengen met slasaus naar keuze.
Erop: noten: bijvoorbeeld walnoten of cashewnoten.
Vegetarisch gehakt: vegetarische gehaktschotel (bron: ah.nl)
1 kg aardappels koken.
1 ui fruiten. Meebakken: 250 g champignons, 250 g winterwortel, 1 courgette, 1-2 bakjes vegetarisch gehakt.
2 eetlepels (volkoren)bloem meebakken.
1 pak gezeefde tomaten of 2 tomato frito erdoor (± 500 g) en in ovenschaal doen.
Aardappels stampen tot puree en erover verdelen.
± 30 minuten in oven op 200°C.
Witlof: Mexicaanse witlofschotel (recept van Antoinette Hertsenberg)
Kook 9 stroken witlof 5 minuten, doe in stukjes in ingevette ovenschaal.
Erop: 1 pot Mexicaanse kidneybonen
4 tomaten, in stukjes
Verkruimel halve zak tortillachips naturel erover
Bestrooi met geraspte kaas
20-30 minuten in de oven op 180°C
Eten met restant tortillachips!
Witlofstamppot (bron:Sla!)
1 kg aardappels koken en stampen.
Erdoor: 750 gram gesneden witlof, 1 ons pecannoten/walnoten en ½ bakje tuinkruidenroomkaas.
Witlof: niet-zoete witlofsalade (bron: ‘Als je dat maar (W)EET!’ Scheurkalender)
4 stronken witlof, 3 sappige tomaten en 3 hardgekookte eieren heel fijn gemaakt mengen.
Slasaus of cocktailsaus (mayonaise, tomatenketchup, scheutje whisky of sherry).
Geraspte kaas erover.
Witlofsalade (bron: smulweb)
700 g witlof mengen met klein blikje ananas, mandarijn, handje rozijnen, kaas in blokjes en slasaus.
Witte bonen: Stamppot van pastinaak, wortel, pompoen en witte bonen
(bron: Annette van Ruitenburg, 6-8 personen)
350 g witte bonen nacht weken. In snelkookpan 10 minuten koken.
400 g pastinaak, 400 g pompoen en 400 g wortel, in groentebouillon met 1 laurierblad, 6 minuten in snelkookpan koken. Stampen.
2 uien 15 min fruiten, witte bonen even mee warmen, mengen door stamppot.
Wortel: Rijstsalade (bron: ah.nl; maar aangepast)
275 g (noten)rijst koken
Erdoor: 1-2 winterwortels geschild en geraspt, 1 komkommer geschild en geraspt, 1 blikje mais en 200 feta in blokjes.
Slasaus naar keuze
Wortel: Herfsttamppotje met appel en wortel (bron: ah.nl)
750 g winterwortel en 800 g aardappels samen koken en stampen.
2 uien en 2 appels en ½ theelepel kerriepoeder 5-8 minuten bakken.
Alles mengen en peterselie erdoor.
Lekker met kaasburgers.
Wortel: Groentecrumble (bron: ah.nl maar variatie erop)
6 sneetjes volkorenbrood roosteren.
Met 100 kaas in keukenmachine fijnmalen.
1 knolselderij/courgette, 500 (regenboog) wortels en/of pastinaak en 3 rode uien in stukjes in ovenschaal.
Mengen met 50 mg olie en kruiden, bijvoorbeeld dille, basilicum, peterselie.
In oven 25 minuten op 180°C.
Kaas/brood kruimels erop en nog 10 minuten in oven.
Wortel: wortel-rozijnensalade voor 1 persoon (bron ?)
Meng 1 winterwortel met 2 eetlepels rozijnen, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel citroensap.
Yacon (=familie van de aardpeer, smaak fris, tussen meloen & komkommer) salade (eigen recept)
Mengen: yacon schillen, raspen en citroensap erop tegen verkleuren.
1 komkommer raspen of in dunne plakjes
Blokje feta in stukjes.
Granaatappelpitjes van 1 granaatappel.
Zuurkool flapjes (bron: Lekker Weten, Ekoplaza)
Bak 1 ui.
Voeg 500 g zuurkool toe met een scheutje water en laat 10 minuten smoren.
1-2 eetlepels honing en 1-2 eetlepels mosterd erdoor (naar smaak).
Verdeel dit over 16 plakjes bladerdeeg, plakje kaas erop & dichtmaken.
20 minuten in de over op 200°C.
Zuurkool: Omgekeerd zuurkooltaartje (bron: ah.nl)
Schil 500 g aardappels en snijdt ze met kaasschaaf in plakjes en 5 minuten in olie bakken met peper.
Beboter een springvorm en bestrooi met 2 eetlepels suiker.
5-6 appels in plakjes op suiker in springvorm, zuurkool erop en bedek met 5 plakjes bladerdeeg.
30 minuten in de over op 200°C.
Leg een schaal of groot bord op de springvorm en keer het taartje voorzichtig om.
Zuurkool: Mexicaanse zuurkool (bron: smulweb.nl)
Kook 500 g zuurkool 7 minuten in de snelkookpan.
Kook aardappels 6 minuten in de snelkookpan en stamp ze.
Leg de zuurkool in een ingevette ovenschaal en leg er 50 g gewelde rozijnen en een blikje ananasstukjes op.
Verdeel de aardappelpuree erover.
Bak vegetarisch gehakt met 250-400 ml crème fraîche, tacokruiden en verdeel het over de puree.
Kaas erover en 15-20 minuten in de oven opwarmen.
Drie kleuren biet (bron: Annelies Berk)
De eigen smaak en frisse kleur van de bietensoorten geven een tong- en oogstrelend gerecht dat warm of als salade gegeten kan worden gegeten.
Gelijke hoeveelheden gele, choggia en rode biet.
Scheut olie
Azijn: appel, witte balsamico, witte wijn of sherry
Klodder Dijonmosterd
Peper en zout
Eventueel groene peperkorrels of kappertjes
fijngehakte platte peterselie
Kook de rode bieten ongeveer tien minuten in een beetje water tot ze ongeveer even zacht zijn als de andere bieten.
Boen de bieten, verwijder lelijke plekken en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm.
Verhit de olie in een wok. Roerbak de bietenblokjes onder voortdurend omscheppen op een tamelijk hoog vuur ongeveer 15 minuten. Proef af en toe om te testen of je de biet zacht genoeg vindt. Als je groene peperkorrels gebruikt, voeg je die de laatste minuten toe.
Klop de mosterd met de azijn los en roer die door de bieten als je vindt dat ze gaar zijn. Voeg eventueel kappertjes toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer de peterselie erdoor.
Combineert goed met freekeh, geroosterde aardappels, sappige champignons… en niet-veganistisch: een klodder crème fraîche of yoghurt.
Stamppot boerenkool met kaantjes (veganistisch!) – 2 porties (bron: Plant Power, LIsette Kreischer)
ingrediënten:
300 gram geschilde aardappels in vieren
scheutje olijfolie
1/2 uitje, gesnipperd
1/2 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
3 zongedroogde tomaatjes
1 tl paprikapoeder
1/2 el rozemarijn
100 g boerenkool, fijngesneden
scheutje sojaroom
beetje citroensap
125 g tofu
1 tl rietsuiker
scheutje shoyu
1 flinke tl mosterd
zeezout en versgemalen zwarte peper
Kook de aardappels in voldoende water gaar.
Verhit de olie en fruit ui en knoflook. Snij de zongedroogde tomaten in reepjes en voeg ze samen met de kruiden en de boerenkool toe aan het ui-knoflookmengsel. Roerbak goed door, doe er dan een scheutje water bij en laat met een deksel op de pan ca 10 minuten smoren tot het zacht is. Voeg vervolgens een scheut sojaroom, citroensap toe, roer tot het mooi verdeeld is en zet dan het vuur uit.
Snij de tofu in kleine blokjes en dep goed droog. Verhit olie in een pan en bak hierin de tofublokjes krokant en voeg de suiker toe. Kort doorbakken en afblussen met shoyu. Bak de blokjes nog even rondom zodat de saus goed kan worden opgenomen en de suiker begint te karamelliseren. Zet het vuur uit.
Als de aarappels gaat zijn: afgieten en stampen, gebruik een scheutje sojaroom en de mosterd bij het pureren. Roer het groentemengsel er doorheen en maak op smaak met peper en zout. Serveer de “kaantjes” er bij.
Opties:
- tofu vervangen door tempe (werkwijze blijft gelijk) of door veganistische rook- of knakworstjes
- geroosterde walnoten in plaats van zongedroogde tomaten (wel pas aan het eind toevoegen!)
- zeewier toevoegen (bijvoorbeeld zeesla of wakame), deze dan meesmoren met de boerenkool