Interview met Carla van het Bakkersgilde

Het Bakkersgilde, met links Carla Vliex
Het Bakkersgilde, met links Carla Vliex

Wat maakt jullie broden speciaal? Welke is jouw favoriet? 

“De broden die we maken zijn lekker en bijzonder omdat ze van biologische meel gemaakt worden. En door onze werkwijze zijn ze luchtiger dan veel andere biologische desem broden. Zo maken we deeg niet door te kneden – want dan gaan de fragiele, weinige gluten stuk – maar door te vouwen, een aparte techniek die makkelijk is aan te leren.”

“Ik heb zelf geen favoriet brood. Ik vind de afwisseling lekker. De zaden in de speltbroden, bijvoorbeeld, geven de broden een extra touch en bite. Ook het kamut brood is heel speciaal van smaak. Iedereen benoemt die smaak anders, dus goed om zelf eens te proeven!”

 

Wat maakt het werk bij het bakkersteam leuk (en uitdagend)?

“Het huidige bakkersteam is heel gedreven om steeds mooie broden te maken, of iets extra’s te doen. Met Pasen gaan we bijvoorbeeld quinoa-broden maken met z’n allen. Daarnaast is het ook gewoon een heel gezellige en betrokken club. We voelen ons betrokken bij De Nieuwe Graanschuur én bij elkaar.”

“Het is altijd weer een uitdaging om het rooster rond te krijgen, want onze bakkers zijn ook vaak druk met andere dingen. Het lukt gelukkig vrijwel altijd, ook omdat we makkelijk voor elkaar inspringen.”

 

Hoe ziet een typische week van het bakkersteam eruit?

“Een typische week begint op zondag. Een van de bakkers begint dan (vaak thuis) met het voeden van het desem. Op maandag wordt dat nog een keer gedaan, zodat we op dinsdag als we deeg gaan maken een heel sterke verse starter hebben. Dat zorgt ervoor dat het brood niet zo zuur gaat smaken.”

“Op dinsdagochtend beginnen we met het maken van het deeg. We maken speltdeeg en sinds kort ook deeg van kamut. Spelt heeft minder gluten dan tarwe en kamut heeft enkelvoudige gluten, wat ervoor zorgt dat het goed verdragen wordt door mensen die snel last hebben van glutenintolerantie. Rond de middag gaan we het deeg in stukken verdelen en doen we het in rijstmandjes. Die mandjes gaan de koeling in tot de volgende ochtend – langzaam fermenteren de gluten, zodat ze afbreken en het brood beter verteerbaar is. Rond 15.00 zijn we meestal klaar.”

“Woensdagochtend starten we om 9.00 met het bakken van de broden in de oven. Een geweldig gezicht hoe de broden in de oven rijzen! Niets zo lekker als vers gebakken brood. Op die dag zijn we rond 11.30 klaar.”

 

Hoe ziet het team er nu uit? En wat zijn de taken van de vrijwilligers waar jullie naar op zoek zijn?

“We zijn een groep van gemiddeld tien bakkers. We hebben drie ploegen van twee personen: één ploeg op dinsdagochtend (9.00-12.00 uur), één op dinsdagmiddag (12.00-15.00 uur) en één op woensdagochtend (9.00-11.30 uur).”

“We leren nieuwe vrijwilligers hoe ze brood moeten maken: training on the job! Je hoeft geen ervaring te hebben. Iedereen kan het leren. We verwachten wel dat je in totaal minimaal vier dagdelen per maand beschikbaar bent. En dat je minimaal drie maanden blijft. Onze ervaring is dat je sneller leert om onze prachtige broden te bakken als je de eerste maand wat vaker komt”

 

Wil je ook lid worden van het Bakkersgilde? Spreek ons aan in de winkel of een van de vennoten! Je kunt ook een e-mail sturen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *