Nieuws van onze streekleveranciers

Kwekerij Van Houtum

Voor onze Bio-Cultura potgrond werken we al jaren samen met Kwekerij Van Houtum in Doorn. Van Houtum zit op dit moment in zwaar weer. Hoewel zij al zo’n 30 jaar bestaan, past de kwekerij in de huidige vorm volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet langer in het bestemmingsplan. Een recent krantenartikel hierover in het AD heeft veel losgemaakt bij trouwe bezoekers en ook bij vaste partners als De Nieuwe Graanschuur. De mensen achter Van Houtum hebben een korte presentatie gemaakt waarin de ontstane problematiek in context wordt geplaatst. Die presentatie is hier te vinden.
Op dit moment heeft De Nieuwe Graanschuur nog 40 zakken 20l potgrond staan. Die zijn tot het eind 2024 met stevige korting in de winkel te koop.

 

Zonnelied

Ook De Zonnehoeve – de boerderij in Zeewolde waar bakkerij Het Zonnelied is gevestigd – verkeert in zwaar weer en is op zoek naar een partij die het landbouwbedrijf wil overnemen. Dit betekent dat de Nederlandse markt voor biologisch gebakken brood stevig onder druk staat. Op dit moment is er namelijk maar één grote aanbieder in Nederland, Zonnemaire, waar wij op maandagen brood van in de winkel hebben liggen (omdat Zonnelied op die dag niet levert). De Nieuwe Graanschuur kiest natuurlijk voor Zonnelied, die prachtig ambachtelijk brood bakt met biologisch Demeter-kwaliteit graan van eigen erf. We hebben de mouwen opgestroopt en ons er actief voor ingezet om ook andere winkels in en rond Amersfoort klant te maken. Nabericht: inmiddels is bekend geworden dat de Zonnehoeve is overgenomen door Klaas de Lange van de Weerribben boerderij waar wij ook onze zuivel vandaan krijgen met de merken ZuiverZuivel en Weerribben.

Tot slot een verlate ‘nieuwjaar’ boodschap: denk tijdens het doen van je boodschappen ook aan de worstelingen en overwinningen van lokale streekleveranciers als Van Houtum en Zonnelied. Door hun producten bij De Nieuwe Graanschuur aan te schaffen, steun je niet alleen onze coöperatieve inspanningen maar ook hun vakmanschap en toewijding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *