Pruimentijd

Het is volop pruimentijd, er valt niet tegen op te eten.

Het mooie is, met name voor mensen die nu niet op vakantie zijn, dat al deze weelde heel makkelijk is te bewaren voor later, als het geen vruchtentijd meer is.

Dat kan als jam, als chutney, als compote, als sap…  Hieronder wat links naar recepten, op internet is natuurlijk nog veel meer te vinden.

JAM

Jam maken met Konfitura (100% bio).

Basisrecept jam zonder suiker met Marmello.

En hier nog eentje zonder suiker.

Basisrecept jam met suiker met Marmello.

COMPOTE

ingrediënten: Pruimen

Ontpit de pruimen, doe ze in een pan, kook een paar pitten mee (voor de smaak). Je kunt ook de hele gewassen pruimen in een hete pan doen, en nadat de boel tot moes gekookt is de pitten verwijderen, net wat je wilt.

Om te bewaren: doe de compote kokend heet in gesteriliseerde potten, deksel erop draaien en pot op de kop laten afkoelen. Na afkoelen invriezen kan ook.

Er zijn op het internet heel veel recepten te vinden, waaronder recepten met kaneel, anijs, met andere vruchten… Zoek maar eens.

CHUTNEY

Hier zijn wel heel erg veel recepten van. Hier een paar voorbeelden:

Hartverwarmende pruimenchutney

Pruimenchutney met kokosbloesemsuiker

Zonder suiker, gezoet met honing

SAP

Gebruik een sap-pan, sapcentrifuge, of maak compote die je door een schone theedoek heen perst.  Zorg wel dat je sap kokend heet de flessen in gaat, dus eventueel nog even opkoken als het afgekoeld is.

Haal je sap uit de compote, dan kun je de overgebleven pulp bij 40 graden in de oven drogen tot een “fruit leather”.  De meeste recepten gaan uit van de hele vrucht, maar het kan ook vanuit de restpulp, want daar zitten ook nog veel suikers in.

Veel plezier met experimenteren en genieten!