Vegetarische Jus a la Abel
Ingrediënten;
2 grote gele uien
beetje peper en weinig zout
Plantaardige olie om in te bakken
scheut tamari en dan eventueel nog beetje meer, of als je te veel deed beetje water en margarine
kleine teelepel piment
theelepelgemalen komijn
Optioneel: kruiden kan naar smaak aan toegevoegd worden, bijv beetje sambal oelek, maar die moet dan met de uien meebakken. Ook lekker laatste scheutje wijn uit de fles aan het eind erbij.
Bereiding;
Snipper de ui
Ruim ui bakken in ruim olie met peper en zout.
Water + tamari + piment + gemalen komijn toevoegen
Optioneel: dikke klodder margarine erbij
Preiprol
Ingrediënten;
1kg aardappel
1kg prei
6 eieren
zout
Bereiding;
Aardappels schillen + puree maken
Rauwe groene deel van de prei toevoegen en 5 minuten meekoken met aardappels
Groene en witte deel prei fijnsnijden en toevoegen aan puree
Gekookte eieren toevoegen
zout naar smaak
Hutspot
ingrediënten;
1/3edeel ui
1/3edeel wortel
1/3edeel pastinaak
beetje peper
zout
Bereiding;
Ui zacht bakken
Fijngesneden wortel toevoegen met weinig water
Pastinaak erbij en (als gaar)stampen
Peper en zout naar smaak toevoegen.
Mooiste is zoveel water gebruiken dat hetr niet aanbrand (ja dat wist u al), maar zo weinig dat het niet hoeft afgegoten (dat is een kunst)
Zuurkool pompoen
Ingrediënten;
750gram Pompoen
500gram Aardappel
500-750gram Zuurkool
2 uien
2-3 kleine chili pepers
2 Knoflookteentjes
Bouillon
Hazelnoot
Bereiding;
aardappel ca 500 g, en pompoen ca 750 g in blokjes en samen gaar koken en stampen
1 – 2 uien grof snijden, 2 knoflook teentjes fijn snijden of persen, paar kleine chilipepers fijnsnijden samen fruiten.
500-750 g zuurkool erbij, bouillon erbij tot het net onder staat en laten stoven, en uit laten lekken tijdens het stampen van de aardappel en pompoen
alles door elkaar scheppen, wat olie erbij en stukjes geroosterde hazelnoten, eventueel verder op smaak brengen met zout en peper.
Kan ook goed met kaas of cashewnoten of amandelen of gomasio.