Recepten Stamppot proeverij

Vegetarische Jus a la Abel

Ingrediënten;

2 grote gele uien

beetje peper en weinig zout

Plantaardige olie om in te bakken

scheut tamari en dan eventueel nog beetje meer, of als je te veel deed beetje water en margarine 

kleine teelepel piment

theelepelgemalen komijn

Optioneel: kruiden kan naar smaak aan toegevoegd worden, bijv beetje sambal oelek, maar die moet dan met de uien meebakken. Ook lekker laatste scheutje wijn uit de fles aan het eind erbij.

Bereiding;

Snipper de ui

Ruim ui bakken in ruim olie met peper en zout.

Water + tamari + piment + gemalen komijn toevoegen

Optioneel: dikke klodder margarine erbij

Preiprol

Ingrediënten;

1kg aardappel

1kg prei

6 eieren

zout

Bereiding;

Aardappels schillen + puree maken

Rauwe groene deel van de prei toevoegen en 5 minuten meekoken met aardappels

Groene en witte deel prei fijnsnijden en toevoegen aan puree

Gekookte eieren toevoegen

zout naar smaak

Hutspot

ingrediënten;

1/3edeel ui

1/3edeel wortel

1/3edeel pastinaak

beetje peper

zout

Bereiding;

Ui zacht bakken

Fijngesneden wortel toevoegen met weinig water

Pastinaak  erbij en (als  gaar)stampen

Peper en zout naar smaak toevoegen.

Mooiste is zoveel water gebruiken dat hetr niet aanbrand (ja dat wist u al), maar zo weinig dat het niet hoeft afgegoten (dat is een kunst)

Zuurkool pompoen

Ingrediënten;

750gram Pompoen

500gram Aardappel

500-750gram Zuurkool

2 uien

2-3 kleine chili pepers

2 Knoflookteentjes

Bouillon

Hazelnoot

Bereiding;

aardappel ca 500 g, en pompoen ca 750 g in blokjes en samen gaar koken en stampen 

1 – 2 uien grof snijden, 2 knoflook teentjes fijn snijden of persen, paar kleine chilipepers fijnsnijden samen fruiten.

500-750 g zuurkool erbij, bouillon erbij tot het net onder staat en laten stoven, en uit laten lekken tijdens het stampen van de aardappel en pompoen

alles door elkaar scheppen, wat olie erbij en stukjes geroosterde hazelnoten, eventueel verder op smaak brengen met zout en peper.

Kan ook goed met kaas of cashewnoten of amandelen of gomasio.