100 dagen afvalvrij #4: Leve de PMD-container!

Net voor de kerst deelde de gemeente Leusden nieuwe containers uit. Naast de bestaande GFT-container voor composteerbaar afval, stond er een nieuwe papiercontainer, container voor restafval en PMD-container op de groene verlanglijst voor de burgers.

Als de containers voor komen rijden, schrikken we even… Wat een joekels! De tuin van een rijtjeswoning is straks voor de helft bezet met containers… En wat is eigenlijk het signaal dat je hiermee afgeeft? We moeten niet alleen beter scheiden, maar toch ook MINDER afval proberen te produceren, toch?

Nu we zelf het afval zo lekker scheiden, is er van het restafval maar weinig over. Met een blik op de containers zijn we daarom des te blijer dat we (iets overmoedig) alleen de PMD-container hebben besteld.

Scheiden vooruitstrevend?

Tijdens het jaarlijkse ‘kerst’diner met vrienden – niet per definitie rond kerst, maar vooral als de datumplanner overwegend groen kleurt – worden we nog maar eens op de feiten gedrukt. Iedereen neemt een gerecht voor zijn rekening, van amuse tot dessert. Hoewel alle gangen eigenhandig gemaakt zijn, ontstaat er tijdens de voorbereiding een overvloedige hoeveelheid verpakkingen. “Verschillende afvalemmertjes? Gedoe!”, klinkt er massaal uit de kelen van de generatie X. Bij het horen van zoveel onwil, slikken we prompt ons voornemen in om het afval retour te geven en staan wij de day after alsnog alle verpakkingen te sorteren… Daar zakken we in onze ranking op de afvalmeter!

Maar ook tijdens onze vakantie op een van de waddeneilanden, blijkt maar weer eens dat onze gemeente het nog lang niet zo gek met het milieu voorheeft. Hoewel Terschelling vol op duurzame energie inzet, wordt het afval gereduceerd tot rest, glas en papier. We hebben in een week tijd dan ook meer restafval geproduceerd dan in de hele 100-100-100-periode bij elkaar. Maar om alle plastic, blikjes en drinkkartonnen – naast de backpack en drie kinderen – via boot en trein mee naar huis te nemen, gaat zelfs ons te ver!

Een maand later zit onze PMD-container driekwart vol, terwijl de grijze afvalzak voor restafval opvallend leeg blijft. Hoewel het scheiden van afval beter is dan niets van de grondstoffen te herwinnen, worden we nogmaals gesterkt in ons voornemen om alle verpakkingen te beperken. Op een afvalvrij 2017! Dat we die mooie, nieuwe PMD-container maar eens per half jaar aan de straat hoeven te zetten!! Wordt vervolgd

2 gedachten over “100 dagen afvalvrij #4: Leve de PMD-container!

  1. Mooi, eerlijk verhaal. Ik herken de sociale druk en omstandigheden die tegenwerken. Toch is bewustzijn het begin en jullie zijn in hoge mate bewust bezig. Dat doet me veel! Super! Hoeveel dagen nog? Groetjes Susanne

    1. Dag Susanne, dank voor je leuke bericht. We zijn nu halverwege. Maar het voelt als net begonnen. Ik heb ook niet de indruk dat we na die 100 dagen plots weer ‘terug zullen vallen’ in een ongeremde afvalproductie, zover je over terugvallen kunt spreken. Maar je bent wel heel bewust bezig met wat je aan afval hebt, en wordt steeds fanatieker. Echt leuk. Groet, GIES

Reacties zijn gesloten.